Paylaş
“Keyveni” kelimesi, Anadolu’da “mutfağın sahibi, yemeğin ustası” anlamına geliyor. Keyveni’nin kendi isminin anlamından yola çıkarak düzenlediği yemek yarışmasının amacı, fırsat verildiğinde keyvenilerin neler yapabildiğini göstermek ve onların annelerinden, anneannelerinden öğrenerek yüzyıllar öncesinden günümüze taşıdıkları tariflerin unutulmamasını sağlamak.
Kırım, Çukurova, Rize, Girit, Kilis gibi pek çok bölgenin birbirinden farklı ve lezzetli yemeklerini sergileyen 10 kadın yarışmacı arasından birinciliği Nursen Münire Doğan kazandı. Firdevs Günaçar, Yıldız Pakdil, Fatma Gönül Mangut ve ınci Özsoy da diğer dereceleri paylaşan yarışmacılardı.
Çukurova yöresinin ıspanaklı içli köftesini yapan Nursen Hanım’ın turunç suyu, nar ekşisi, sarımsak ve cevizle hazırladığı sosun tadına hiçbirimiz doyamadık. Hatta jüri üyeleri olarak bu sosun konservesinin yapılmasının ne kadar müthiş bir fikir olabileceğini bile hayal ettik.
Rizeli Firdevs Hanım’ın sebzeli mısır ekmeği, Fransızlar’ın meşhur kişlorenine neredeyse yüz sayı fark atabilecek cinstendi.
Kilis’in şıhılmahşisi, Kastamonu’nun katmerli içi, Girit’in yoğurtlu eti, Gaziantep’in börek çorbası bize Anadolu’nun lezzet dolu yörelerinde muhteşem bir gezinti yaptırdı.
Keşke bu yarışmalar daha da çoğalsa ve hep yapılsa.
MEYVELı MERENG PASTASI
· 1 adet sade
hazır kek pastaban
(Yalnızca tek katı kullanılacak.)
· 2 adet orta boy şeftali
(ya da tatlı elma)
· 3 adet yumurtanın akı
· 1 çay bardağı tozşeker
· 1 çay kaşığı tuz
YAPILIşI
Hazır kekin tek katını yağlanmış, fırına dayanıklı yuvarlak bir kalıbın ya da kelepçeli kalıbın dibine oturtun. şeftalileri ya da elmaları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. şeftali dilimlerini kalıptaki kekin üzerine düzgün bir şekilde sıralayın.
Diğer taraftan yumurta akı, tozşeker ve tuzu çırpma kabına aktarıp mikserin yüksek devriyle 12-15 dakika, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Böylece mereng denilen harcı hazırlamış oluyorsunuz.
şimdi, merengi şeftali dilimlerinin üzerine yayıp kaşıkla düzeltin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika, merengin üstü sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın.
Soğumasını bekleyip dilimleyerek servise sunun. ısterseniz, üzerine meyveli veya çikolatalı sos gezdirerek ya da sıcakken kremayla birlikte servis yapabilirsiniz.
Paylaş