Paylaş
Mahallede yapılacak bir düğün ya da nişan öncesi bu kadınlar çağrılır. Bir araya gelen keyveni kadınlar önce bir yemek listesi yaparlar.
Mevsim kış ise mönüde mutlaka lahana veya asma yaprağında etli dolma, yaz ise fasulye yaprağında dolma olur. Kurutlu ya da ayran katıklı çorba, musakka veya etli taze fasulye de mönünün olmazsa olmazlarındandır.
Tatlı olarak ise sarıburma ya da baklava vardır.
Mönü oluşturulduktan sonra sıra keyveni kadınların harekete geçmesine gelir.
Memleketimin becerikli kadınlarının düğün ve nişan yemeklerini nasıl yaptıklarını da bir sonraki yazımızda anlatalım.
VİŞNELİ EKMEK TATLISI
Taze vişneleri ayıklayıp yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın. Vişneleri ve suyu tencereye koyup toz şekeri ekleyin.
Kısık ateşte, şeker eriyip kaynamaya başlayana kadar pişirip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Eğer dondurulmuş vişne kullanacaksanız, vişneleri donmuş halde tencereye koyup suyu ve şekeri ekleyin ve tıpkı taze vişne gibi pişirin.
Tost ekmeklerinin kenar kısımlarını kesip fırın tepsisine yerleştirin. 175 dereceye ayarlı ve 5 dakika önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar ısıtıp kurutun.
Kenarları yüksek orta boy bir kabın içine bir sıra kızarmış tost ekmeği dizip üzerlerine ılınan vişne suyunu gezdirin.
İkinci sırayı da aynı şekilde hazırlayıp vişne tanelerini ekmeklerin üzerini kapatacak şekilde dizin.
Vişneli ekmek tatlısını buzdolabında en az 2-3 saat bekletip üzerini kaymak, kremşanti veya dondurma ile süsleyin. Dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 500 gr taze ya da dondurulmuş vişne
- 3 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su (Yarı yarıya vişne suyu kullanabilirsiniz.)
- 12 dilim tost ekmeği
Üzeri için;
- 100 gr toz kaymak veya vanilyalı dondurma
Paylaş