Bir memlekette kurulan içki sofralarını inceleyerek bir milletin kültürü hakkında pek çok şey öğrenebilirsiniz.
Alkol kana karıştıktan sonra kişi gerçek rengini gösterir, dozu kaçarsa o sofranın da tadı kaçar. Bizim içki soframızın baş tacı rakıdır elbette. Tabii rakı sofrasının asıl zenginliği de, birbirinden lezzetli mezelerdir. Meze sözcüğü Farsça kökenli ve tadımlık anlamına geliyor. Buna rağmen bizim mezelerimiz öyle lezzetli oluyorlar ki, bazen ben bile, ana yemeğin sofradaki önemini bilmeme rağmen, kendimi tutamıyorum ve bu tadımlıklara dayanamıyor, erkenden doyuveriyorum. İçki sofrasının baş tacı rakıdır ve sofraya aslında yemek için değil, içmek için oturulur. Bu yüzden rakı servisi ile ilgili yeni öğrendiğim bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim: Bardaktaki rakının üstüne sudan önce buz konması, anasonun kristalleşip bardağın iç yüzeyinde yağımsı bir halde birikmesine ve rakının tadının bozulmasına neden oluyormuş. Yani ideal bir rakı için, bardağa önce rakı, sonra su konmalı, güzelce birleşmeleri için biraz zaman tanındıktan sonra da, buz eklenmeliymiş.
Cevizli Hacıbektaş ekmeği
8 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
100 gr yumuşamış margarin
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı toz kuru maya
1.5 kahve fincanı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
Oda sicakliğinda yumuşamış margarin, yine oda sıcaklığında bekleyen yumurta ve tuzu derin bir yoğurma kabına aktarın. Toz mayayı ve 1.5 kahve fincanı ılık suyu küçük bir tasa aktarıp karıştırın. Bu mayalı suyu da yoğurma kabındaki malzemelere ekleyin. Unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ve hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir peçeteyle örterek 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamura çekilmiş ceviz içini ve toz fesleğeni ekleyip tekrar yoğurun. Üzerini örterek 30-40 dakika daha dinlendirin. Neredeyse iki misli hacme ulaşan hamuru yağladığınız dikdörtgen bir fırın kabına yerleştirin. (kalıbın şekli önemli değil) Hamurun üzerini keskin bir bıçakla artı şeklinde hafifçe kesin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında en az 25-30 dakika, üzeri nar gibi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilık ya da soğukken dilimleyip servise sunun.
Bademli portakallı pelte
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
8 yemek kaşığı dolusu tozşeker
4 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
1 paket vanilya
10 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış ya da hazır meyve suyu kullanabilirsiniz)
2 su bardağı çekilmiş badem içi (file badem de denir)
Tozşeker, nişasta ve vanilyayı orta boy bir tencereye aktarıp portakal suyunu da azar azar ekleyin. Tel çırpacak ya da mikser yardımıyla çırparak malzemeleri birbirine iyice karıştırın. Karışımı kısık ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pelteyi, kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken iri çekilmiş bademi ilave edip karıştırın. Pelteyi ayaklı kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine paylaştırın. Soğuması için buzdolabında bekletip, soğuk halde servis yapın.