Kahve tavası

Türk kahvesi, kahve kültüründe hazırlanışı ve sunumuyla çok özel bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

İşte bu özel yeri sağlayan, kahvenin çekirdek halinden fincandaki köpüklü duruşuna gelinceye kadar geçirdiği aşamalardır. Gerçi şimdilerde marketlerden çekilmiş ve kavrulmuş şekilde alıyoruz kahveyi ve yalnızca pişirme ve sunum aşamalarına tanık olabiliyoruz.
Eskidenmiş kahveyi çekirdek halinde alıp evlerde bulunan ocak ya da mangallarda kavurmak. Hatta bütün o ritüelin bir parçası olan alet edevatı da ancak müzelerde ve bu konuyu ele alan belgesellerde görebiliyoruz. Çekirdek halindeki kahvenin ilk karşılaştığı alet, kahveyi kavurmaya yarayan tava ve tamburlarmış. Kahve çekirdekleri demirden dövülmüş ya da topraktan yapılmış olan uzun saplı tavalarla kolayca ocağa sürülür, piştiğinde de çıkarılıp soğuması için bekletilirmiş.
Her biri sanat eseri niteliğindeki tavaların bazılarında ise kavurma kaşığı tavanın sapına zincirle bağlanırmış. Kavurma işlemi yapan diğer bir alet ise tamburmuş. Sacdan yapılan tambur ise silindir şeklindeymiş ve altındaki mangala monte edilirmiş.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Tart hamuru için;
1 adet yumurta
125 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında yumuşamış)
Yarımçay kaşığı tuz
1 paket vanilya
250 gr un
Üzeri için;
1 paket hazır çikolatalı puding
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
3,5 su bardağı süt
80 gr bitter çikolata

Çikolatalı gurme tart

Hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve yumuşamış yağı derin bir kaba koyun. Tuz ve vanilyayı katıp unu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Diğer taraftan, 20-24 santim çapındaki tart kalıbını (yuvarlak borcam da kullanabilirsiniz) iyice yağlayın.
Hazırladığınız hamuru kalıba, kenarlarını iki santim yükselterek yayın. Hamuru birkaç yerinden çatalla delin. Önceden 180 dereceye ve alt üst konuma ayarlayarak ısıttığınız fırında kenarları hafif kahverengi oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın.
Üzeri için, hazır puding, nişasta, süt ve küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı küçük bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp karıştırmaya devam ederek hafifçe ılık hale getirin. Sosu tartın içine aktarın. Üzerini taze meyve, fındık, badem ve fıstıkla süsleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları