Hani bazı malzemeler vardır; bomba gibi düşüverirler mutfağınıza. Daha önce adını bile duymadığınız halde, bir kere kullandıktan sonra bir daha vazgeçemezsiniz onlardan.
İşte bence Türk mutfağında son zamanlarda bomba etkisi yapan en önemli malzemelerden biridir, balsamik sirke. Tatlı-ekşi tadı ve enteresan aromasıyla benim mutfağımın da vazgeçilmez soslarından biri haline geldi. Balsamik, aslında İtalya kökenli ve üstelik İtalya’nın Modena ve Reggio Emilia bölgelerinde yapılanı en makbulü. Ama buradan sadece bu bölgelerde yapıldığı anlamı da çıkmamalı kuşkusuz. İtalya’nın pek çok bölgesinde balsamik sirke yapılıyor ve piyasaya sunuluyor ama özellikle İtalyanlar balsamik sirke konusunda fazlasıyla titiz olduklarından, şişelerin üzerinde üretildiği bölgenin etiketi olmasına çok dikkat ediyorlar. Yazdıklarıma bakıp “aman canım ne olacak, altı üstü sirke sonuçta” diyenler vardır aranızda. Ama işin aslı pek de öyle değil. Balsamik sirke yapımı oldukça zahmetli bir iş ve yapım aşamasındaki her ayrıntı çok önemli. Hatta yarınki yazımdan küçük bir ipucu verip size balsamik sirke yapımının yıllar aldığını söyleyebilirim. Ama eğer siz de kullandığınız malzemelerin aslında ne olduğunu ve hangi aşamalardan geçerek sofralarımıza geldiğini öğrenmeye meraklıysanız yarını beklemek zorundasınız. Çünkü balsamik sirkenin yıllarca süren yapımını yarın anlatacağım. Görüşmek dileğiyle.
YEŞİL DOMATES YEMEĞİ
MALZEMELER * 1 kg yeşil domates * 3 yemek kaşığı sıvıyağ * 1 adet küçük boy kuru soğan * 2 diş sarmısak * 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber * 1 çay bardağı kalın bulgur ya da pirinç * 4-5 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI Soğanı yemeklik incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Domatesleri yıkayıp süzün ve iri kuşbaşı et formunda dilimleyin. Soğan, sarmısak ve sıvıyağı orta boy bir tencereye koyun. Sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Domatesleri de hemen ekleyin ve karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Tuz, pul biber ve yıkayıp süzdüğünüz bulguru ya da pirinci ilave edip sıcak suyu da aktarın. Arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kısın ve domatesleri yumuşayıncaya kadar pişirin. İsterseniz servise sunmadan önce bol pul biber ekleyip üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.