Ä°stanbul: Herkesin gözü onun üstünde

Tüm yurdun en özel tatlarını İstanbul’da bulmak mümkün. Nasıl olmasın; birçoğu sentezlenerek zamanla kente özgü birer lezzete dönüşmüş... Kentin mutfağı, kültürü kadar zengin.

Haberin Devamı

ANUŞABUR (8-10 kişilik)

NE LAZIM?

- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 12 su bardağı içme suyu
- 1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
- 20-22 kuru kayısıÂ
- 2 su bardağı tozşeker

Üzeri için:

- Çamfıstığı
- Ceviz içiÂ
- Tarçın
- Nar taneleri

İstanbul: Herkesin gözü onun üstünde

NASIL YAPARIM?

- Aşurelik buğdayı bir gece önceden yıkayıp süzün. Geniş ve derin bir kabın içine, süzdüğünüz buğdayı koyup üzerini 2 parmak geçecek kadar içme suyu ekleyin. Sabaha kadar bekletin.

- Ertesi gün tekrar yıkayıp süzün, büyük bir tencerenin içine alıp üzerine 12 bardak su ilave edin. Orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca altını kısın ve sık sık karıştırarak, buğday iyice yumuşayana dek pişirin.

Haberin Devamı

- Bu arada 1 saat kadar suda beklettiğiniz kuru üzüm ve kuru kayısıları süzün. Kayısıları çok minik doğrayıp üzümle birlikte buğdayın içine aktarın. Karıştırarak 5 dakika pişirin. En sonunda şekerini katıp yine sık sık karıştırarak 10 dakika daha pişirin, ocaktan alın. Aşureye benzeyen bu tatlının çorba kıvamında olması gerekiyor. O yüzden gerekirse 1-3 bardak daha sıcak su ekleyebilirsiniz. 

- Pişen tatlıyı sıcakken kâselere veya bardaklara paylaştırın. Ilınınca çamfıstığı, tarçın, ceviz ve nar taneleriyle süsleyerek buzdolabında soğutun.

İSTANBUL USULÜ KABAKLI LEVREK (2-4 kişilik)

NE LAZIM?

- 3-4 parça levrek (temizlenmiş, 150-200 gramlık filetolara ayrılmış)
- 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)
- 1 iri boy kuru soÄŸan
- 2 pırasanın sap kısmı
- 1 ufak boy kereviz (isteğe bağlı)
- 3 diş sarımsak
- 2 orta boy yeÅŸil kabak
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 3 defne yaprağı

İstanbul: Herkesin gözü onun üstünde

NASIL YAPARIM?

- Fileto balıkların üzerine tuz serpip bir kenara koyun. Pırasanın sadece beyaz saplarını incecik doğrayın.

Haberin Devamı

- Kabakları soyup parmak şeklinde dilimleyin. Varsa kerevizi soyarak ince, yarım ay halinde dilimleyin.

- Aynı şekilde soğanı da ince, yarım ay dilimleyin.

- Geniş bir tencereye sade yağ ya da tereyağının yarısını koyup orta ateşte eritin.

- Soğan, kereviz ve pırasaları sırasıyla tencerenin altına koyup dilimlenmiş sarımsakları üzerine dizin. Kabakları en üste yayıp tuz, karabiber ve azıcık tarçın serpiştirin.

- Sirkeyi gezdirip defne yapraklarını koyun ve sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın.

- Orta ateşte sebzeleri 10 dakika, hafifçe pişirin. Tencerenin kapağını açıp balıkları sebzelerin üzerine dizin.

- Kalan yağı balıkların üzerine parça parça dağıtın. Tekrar kapağı kapatın ve kısık ateşte balıkları 15-18 dakika daha pişirip ocaktan alın.

Haberin Devamı

- Ara sıra tencereyi sallayın, gerekirse biraz daha sıcak su ekleyin ki dibi tutmasın. İnce kıyılmış maydanozu serperek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları