İskilip dolması

Çorum deyince aklınıza sadece leblebi mi geliyor? Yoksa siz de iskilip dolmasını bilir misiniz?

Haberin Devamı

Bilmeyenler ve tatmamış olanlar için belirtmekte yarar var; adına aldanmayın, bu yemek dolma değil. Yapılışında kullanılan özel torbaların adı “ca” olduğu için yemek “ca dolması” diye de biliniyor.
İskilip dolması aslında Çorum’da sadece özel günlerde yani düğün, sünnet gibi törenlerde yapılır. Yemeğin günlük hayata girmemiş olmasının nedeni, hem zahmetli ve ustalık gerektiren yapımı hem de büyük kazanlarda ve çok uzun sürede pişiriliyor olmasıdır.
Dediğimiz gibi, düğünlerde ikram edilir bu yemek ve yaklaşık 18 saat piştiği için düğünden bir gün önce pişirilmeye başlanır. Her yemekte olduğu gibi iskilip dolmasında da yemeğe tadını veren, kullanılan tereyağının, etin ve pirincin özel olmasıdır.
Pirinç bol miktarda tereyağıyla ve soğanla kavrulduktan sonra ca denilen büyük bez torbalara koyulur. Büyük, yüksekliği 1 metre kadar olan kazanların dibine et ve et suyu konur. Kazanın ortasına bir sacayağı yerleştirilir ve torba ortasına, etle temas etmeyecek şekilde yerleştirilir.
Kazanın kapağıyla kazan arasına hamur sıkıştırılır ki düdüklü tencere etkisi yapsın. Kapanan kapağın üzerine de açılmasın diye ağırlık konur.
Kazan odun ateşinde ertesi günün ilk ışıklarına kadar pişer. Yani düğün sabahına kadar. Daha sonra da etin buharıyla pişmiş olan pilavın üzerine et suyu gezdirilir. Üzerine dana butlarından bolca yerleştirilir ve lengerlerde ikram edilir.
Çorumlu olanlar bilirler iskilip dolmasının ne muhteşem bir lezzet olduğunu. Olmayanlara ise tavsiyem, en kısa zamanda Çorum’a gidip tadına bakmaları...

Haberin Devamı

İRMİKLİ OSMANBEY TATLISI

Süt, tozşeker ve irmiği orta boy çelik bir tencereye koyup kısık ateşte, sürekli karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Muhallebi kıvamına gelen ve kaynayan irmik tatlısını hemen ocaktan alıp hindistancevizi, vanilya ve margarini ekledikten sonra hızlı hızlı karıştırın.
Yaklaşık 20-22 santim çaplı kenarları yüksek kelepçeli kek kalıbını ya da cam veya porselen kalıbı streç filmle kaplayın. (Alüminyum folyo ya da buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz.)
Ilık hale gelen irmikli muhallebiyi kalıba yayıp kaşıkla üzerine bastırarak düzeltin. Muhallebiyi buzdolabına koyup en az bir gece bekletin.
Servise sunmadan önce üzerine hazırlayıp ılık hale getirdiğiniz çikolatalı sosu gezdirin.
Mevsim meyveleri ve hindistancevizi ile süsleyip dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1,5 litre süt
- 13 yemek kaşığı tozşeker
- 13 yemek kaşığı irmik
- 3 yemek kaşığı hindistancevizi
- 1 paket vanilya
- 25 gr bitkisel margarin
Üzeri için;
- 1 paket çikolatalı hazır sos
- 2,5 su bardağı süt

Yazarın Tüm Yazıları