İskenderun’a ilk gidişimiz İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nın inşaatı için çalışan İnşaat Mühendisi Ziya Bey’in daveti üzerine gerçekleşmişti.
Bizi, bir zamanlar Atatürk’ün de kaldığını söyledikleri yüksek tavanlı tarihi bir otele yerleştirdiler. Sahildeki bir restoranda akşam yemeğimizi yerken, üzeri tereyağıyla süslenmiş humusun ikinci ve üçüncü tabağını da ısmarlamıştık. Biz daha humusu yemekle meşgulken sofraya bin bir çeşit kebap gelmeye başlamıştı bile. Hemen ardından sıcak künefeyi getirdiler ve bizden tatlıyı soğutmadan yememizi rica ettiler. Ben henüz peynirli kadayıfın tadını keşfetmemiş biri olarak, ağabeyimin önündeki başka tatlıları gözüme kestirmiştim. Her şey çok güzeldi ve yemek faslı adeta bir şölen gibiydi. O gün yediğimiz yemekten sonra en net hatırladığım şeylerden biri de damağımda kalan acı tat ve o tat nedeniyle içtiğim bol miktardaki suydu. İskenderun seyahatimizden o kadar memnun kalmış ve yemeklerini o kadar çok sevmiştim ki oradan ayrılırken kendime daha sonraki yıllarda bir kez daha gideceğime dair söz verdim.
Etli karalahana dolması
6 kişilik
Hazırlama süresi 50 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Lahana yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Sert kısımlarını ayıklayıp kaynayan suda 3-4 dakika haşladıktan sonra süzerek sudan alın. Yaprakları bir tepside biriktirin. Pirinç ve bulguru yıkayın. Kuru soğanları soyup incecik doğrayın. Soğanları, tuz, pul biber ve karabiberi derin bir kaba koyup parmak uçlarınızla ovalayın. Kıyma, pirinç, bulgur ve sıvıyağı ekleyip iyice karıştırın. Lahana yapraklarını parlak yüzleri altta kalacak şekilde tezgaha yayın.
Üzerlerine hazırladığınız harçtan birer tatlı kaşığı kadar yerleştirip uçlarını içe doğru katladıktan sonra rulo yapın ve dolmaları tencereye yerleştirin. Üzerlerini porselen bir tabakla kapatıp tencerenin kenarından 3 su bardağı su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve dolmayı kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin. Pişen dolmayı servis tabağına alın. Üzeri için; tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Pul biberi ekleyip karıştırın ve sosu dolmaların üzerine gezdirip servise sunun.
Malzeme listesi
á 1 demet karalahana
á 300 gr yağlı kıyma
á 1 su bardağı pirinç
á 1 kahve fincanı bulgur
á 4 adet orta boy kuru soğan
á 4 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 çay kaşığı pul biber
á 2 çay kaşığı karabiber
á 1 tatlı kaşığı tuz
á 3 su bardağı sıcak su
Üzeri için;
á 1 yemek kaşığı tereyağı
á 1 tatlı kaşığı pul biber
Bademli yoğurt tatlısı
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Yumurta ve toz şekeri derin bir yoğurma kabına aktarıp mikser yardımıyla 2-3 dakika kadar çırpın. Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Yoğurt ve unu da ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Hazırladığınız hamuru, yumuşak margarinle yağladığınız 30-35 santim çapında ve kenarları yüksek bir fırın kabına aktarın.
Üzerine çekilmiş badem serpiştirip 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, iyice kabarıp üzeri kızarıncaya kadar, en az 45 dakika pişirin. Fırından çıkarıp henüz sıcak haldeyken üzerine soğutulmuş şurubu gezdirin. Tatlının şurubu iyice çekmesi için en az 30 dakika bekleyip dilimleyerek servise sunun. Şurubu hazırlamak için; su ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte arada sırada karıştırarak kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Bir kenarda soğumasını bekleyin.