Paylaş
Filtre kahveye adını veren onun yapılış şekli. Metal ya da kağıt filtre üzerinden akıtılan sıcak suyun filtre üzerindeki kahvenin tadını altta bulunan bölüme taşımasıyla oluşuyor filtre kahve. Filtrenin metal olması hem aromanın hem de tadın alta geçmesi bakımından daha uygun. Filtre kahve ne çok ince çekilmiş kahve olmalı ne de çok kalın olmalı. Kahvenin tadının nasıl olacağında, filtreye koyulan kahve ile üzerinden dökülen suyun oranı da çok etkili. En ideal oran ise bire beş. Yani ortalama koyuluktaki bir kahve için 30 mililitre kahveye 150 mililitre su konuluyor. Ayrıca kahvenin biriktiği yerde 20 dakikadan fazla beklememesi de önemli. Çünkü bekleyen kahvenin tadında değişiklikler oluyor. Madem ki hazır kahve içiyoruz, yeni tatlar denemekte fayda var.
öfteli Tire makarnası
1 paket kelebek makarna
250-300 gr. yağsız dana kıyma
1 dilim tost ekmeği
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz, karabiber
6 tepeleme çay kaşığı un
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
Sosu için;
á 3 diş sarmısak
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke (üzüm ya da elma sirkesi olabilir)
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane
Kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine kabuk kısmıyla birlikte ufaladığınız tost ekmeği dilimini ekleyin. Yumurtayı kırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpip malzemeleri iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Hazırladığınız misket köfteleri un serpiştirdiğiniz tepside biriktirin. Tepsiyi sallayarak köftelerin una iyice bulanmasını sağlayın. Sıvıyağı geniş bir tava ya da tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Unladığınız köfteleri kızgın yağda, tavayı sallayarak 3-4 dakika kızartın. Kızarttığınız köfteleri bir el kevgiri yardımıyla tavadan alıp bir tabağa koyun. Dövülmüş sarmısağı ve sirkeyi, köfteleri kızarttığınız sıvıyağa aktarın. Sıcak suda ezdiğiniz salçayı da üzerine ilave edip sosu kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tuz, karabiber, kuru fesleğen ve naneyi serpip 1-2 dakika daha pişirin. Sos koyu ayran kıvamına gelince, kızarttığınız köfteleri bu sosa aktarın. Ocağın altını kısıp köfteleri bu sosta 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Diğer taraftan, makarnayı bol tuzlu kaynar suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp üzerine soslu köfteyi ilave ederek karıştırın. Makarnayı çok ince kıyılmış maydanozla süsleyip servise sunun.
Peynirli köfte
Beyaz peyniri derin bir kaba rendeleyin. Dış kısımlarını çıkardığınız bayat ekmek dilimlerini pirinç tanesi büyüklüğünde ufalayarak üzerine ekleyin. Üzerine yumurtaları kırıp incecik kıyılmış maydanozu ilave edin. Karabiberi de serpip karışımı yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz peynirli harçtan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak köfteleri uzatıp, parmak şekli verin. Diğer taraftan, sıvıyağı derin bir tava ya da orta boy bir tencerede kızdırın. Hazırladığınız peynir köftelerini çevirerek kızgın yağda üzerleri altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Kağıt havlu serilmiş tabağa çıkarıp fazla yağını çektirin. Ilık halde servise sunun.
Malzeme listesi
200-250 gr. orta yağlı sert beyaz peynir
2 dilim bayat ekmeğin içi (2 dilim kabuksuz tost ekmeği de olabilir)
2 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Yarım çay kaşığı karabiber
Kızartmak için;
Yarım su bardağı sıvıyağ
Paylaş