Ramazan pidesi olarak bildiğimiz ve ekmek hamurunun biraz daha cıvık olanından yapılan pide, ekmek hamurundan farklı olarak fırının kapağı açık pişirilir.
Eskiden fırınlar ramazan ayına özel hamurkar ve pişirici tutarlarmış. Bunlar bir ay için çeşitli bölgelerden getirtilir ve bir ay sonunda "dolgun" bir ücret almış olarak evlerine geri giderlermiş. Fırınların bazıları yalnızca ekmek bazıları ise yalnızca pide yapabiliyormuş 17. yüzyıl İstanbul’unda. Evliya Çelebi’ye göre o yıllarda İstanbul fırınlarında çalışan toplam insan sayısı da on bini buluyormuş Dünden bugüne değişen onca şey var ramazanlara dair. Değişmeyen nadir şeylerden biri de iftariyeliklerin sultanı olan ramazan pidesi.
İNCE NOKTALAR
Pişirdiğiniz yemeğin taşmaması için tencerenin ağzına biraz zeytinyağı sürün.
İFTAR MÖNÜSÜ
Lamesli pide
Yapılışı:
Öncelikle, pazı yapraklarını saplarından ayırın ve yıkayın. Suyunu süzüp ince ince doğradıktan sonra, üzerine karabiberi ve tuzu ekleyip, yoğurur gibi elinizle ovun. Hamuru hazırlamak için; yoğurma kabında yumurtayı çatalla 1 dakika kadar çırpın. Yoğurdu, sıvıyağı, tuzu ve kabartma tozunu ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Önce unu, sonra mısır ununu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutup, üzerini bezle örterek 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru ikiye bölün. Birinci hamuru yarım santim kalınlığında açıp yağlanmış fırın tepsisine serin. Hazırladığınız pazılı içi üzerine yayın. İkinci hamuru da aynı şekilde açıp üstüne serin. Yumurta sarısıyla sıvıyağı çırpıp pidenin üzerine sürün. 5 dakika önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika, üzeri altın sarısı rengi oluncaya kadar pişirin. Hafif ılımasını bekleyip, dilimleyerek servise sunun.
8 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişirme süresi 30 dakika
İç harcı için
1 demet pazı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Hamuru için
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı un
4 su bardağı mısır unu
Üzeri için
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
SAHUR MÖNÜSÜ
Reyhanlı patates kavurması
Yapılışı:
iyice yıkayıp bol suyla haşlayın. Ilınınca, kabuklarını soyun ve tavla zarı formunda doğrayın. Derin bir tavada yağı eritip, unu ekleyin ve hafif sararıncaya kadar, 2 dakika sürekli karıştırarak pişirin. Doğranmış patatesleri ekleyerek 1 dakika kadar kavurun. Sütü de yavaş yavaş ilave ederek ve sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha pişirin. Rendelenmiş kaşar peyniriyle birlikte tuz ve karabiberi katarak 1-2 dakika, peynir eriyinceye değin çevirip ocaktan alın. Sıcakken içine kuru reyhan ye da kuru nane ekleyerek son bir kez daha karıştırın ve sıcak olarak servise sunun.
4 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika Pişirme süresi 15 dakika Malzeme listesi