Her yerde meze var

Farsça “tadımlık” anlamına gelen (bazen çeşni anlamını da içerir) meze, Akdeniz ülkelerinin pek çoğunda aynı isimle anılır.

Araplar ile yakın temas halinde geçen yılların sonrasında bu kültürden etkilendikleri açıkça belli olan ıspanyollar, bu küçük porsiyonlarda sunulan tadımlık yiyeceklere “topas” adını vermişlerdir.
Bölgelerin sahip olduğu geleneksel damak tadına, yeme-içme alışkanlığına, iklim ve bitki örtüsüne, hazırlanış tarzına (çiğ ya da pişmiş, soğuk ya da sıcak) göre özgürce çeşitlenmiş olan meze kültürü Fransa’da “hors d’oeuvre” (soğuk başlangıç) adını alırken, ıtalyanlar ona “antipasti” demeyi tercih etmişlerdir.
İngilizce’nin hakim olarak konuşulduğu ülkelerde “appetizer” sözcüğü ile tanımlanan bu küçük tadımlıklara Kuzey Avrupa ülkelerinde “smörgosband” deniyor.
Ruslar’ın mutfağında ise “zakuski” denen pek çok mezeyi düşündüğümde emin oluyorum ki, pek çok farklılığa rağmen, bizim meze diye andığımız tadımlıklar dünya mutfaklarında da hatırı sayılır bir yere sahip.

SOĞUK BÜFE KANEPELERİ

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 10-12 dilim tost ekmeği
(Kepekli ya da çavdarlı tost ekmeği de kullanabilirsiniz.)
Sosu için;
* 200 gr krem peynir
(Labne peynir de kullanabilirsiniz.)
* 2 yemek kaşığı mayonez
* 2 demet dereotu (incecik kıyılmış)
2. seçenek
* 1 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
* 2 tatlı kaşığı hardal
* 1 yemek kaşığı dolusu mayonez
3. seçenek
* 1 su bardağı tahin
* 1 limon suyu
* 2 diş dövülmüş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz, kimyon
4. seçenek
* 1 yemek kaşığı zeytin ezmesi
* 2 adet katı yumurta sarısı

YAPILIŞI
Önce tost ekmeklerini su bardağının ağzıyla veya yuvarlak bir kalıpla keserek hazırlayın. Yukarıda sunduğumuz malzeme seçeneklerinden birini ya da birkaçını seçebilirsiniz.
Sos malzemelerini küçük bir kasede çırpıp bir bıçak yardımıyla tost ya da sandviç ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Ekmeklerin arasına hindi veya tavuk jambon, salam koyup, sandviç gibi kapatın.
Üzerlerine koymak için turşu, zeytin gibi değişik malzemeler de kullanabilirsiniz. Geniş bir servis tabağına dizip, kürdanla beraber servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları