Bazen biz de bu köşede yapıyoruz. Tek bir gıda maddesini ele alıp size yararlarını anlatmaya çalışıyor ve "aman tüketin, bakın çok yararlı" diyoruz.
Yanlış bir şey de yapmıyoruz aslında. Ama yararlı olan bir besin maddesinin tek başına her şeyi halledemeyeceğini de biliyoruz tabii. Yani iyi ve sağlıklı beslenmek, yararlı olan birkaç besinle başarılamıyor. Sağlıklı beslenmek demek, kullandığımız yağdan yediğimiz meyve ve sebzenin kırmızı ete oranına kadar her şeyi sağlıklı yapmak demek...
Araştırmalar, bu "iyi beslenme" anlayışına en uygun beslenme tipinin Akdeniz tipi beslenme olduğunu gösteriyor. Peki nedir Akdeniz tipi beslenme? Akdeniz’e kıyısı olan yaklaşık 20 ülkenin beslenme alışkanlıklarının toplamı diyebiliriz. Bu da demek oluyor ki, Akdeniz tipi beslenme, doymuş yağlar yerine zeytinyağının, kırmızı et yerine balığın tercih edildiği, meyve ve sebzenin çok tüketildiği, baklagillerin ve şarabın içine girdiği beslenme şeklidir.
Araştırmalar göstermiştir ki, Akdeniz tipi beslenme şekli, kalp ve damar hastalıklarından parkinsona, tansiyondan kanser ve alzheimer’a birçok rahatsızlığın önlenmesinde etkili.
Küçük bir örnek vermek gerekirse; İtalya ve Yunanistan’da kalp krizi ve yüksek tansiyon oranı, ABD ve Finlandiya gibi ülkelerin sadece ve sadece üçte biri. Ve uzmanlar bu oranda, beslenme şeklinin büyük rol oynadığını üzerine basa basa söylüyorlar.
Araştırmaların bize söylediği bir şey daha var. Akdeniz tipi beslenme yalnızca önlem olarak değil, tedavi amaçlı kullanıldığında da başarılı sonuçlara ulaşılıyor. Yakın zamanda uygulanan bir deney, Akdeniz tipi beslenmenin bir kez kalp krizi geçirmiş insanlarda da başarılı sonuçlar verdiğini ortaya koydu. Bu deneye göre, bir kez kalp krizi geçirip rotasını Akdeniz mutfağına çevirmiş olanların ölüm oranı diğerlerinden çok daha az...
Diyeceğimiz o ki, hayatımıza yalnızca birkaç yararlı besin sokarak ya da formda kalmak için bir süreliğine sağlıklı beslenerek kaliteli bir yaşama sahip olamıyoruz. Kaliteli ve uzun bir ömür sürmek için beslenme alışkanlıklarımızı kökten değiştirmek ve ömrümüz boyunca dengeli beslenmek zorundayız.
Tahinli tava kömbesi
Malzeme listesi
á 5 su bardağı dolusu un
á 1 tatlı kaşığı tuz
á 2,5 su bardağı su
Aralarına sürmek için;
á 6 yemek kaşığı tahin
á 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Unu geniş bir yoğurma kabına aktarıp üzerine tuzu serperek karıştırın. Suyu da azar azar ekleyerek yaklaşık 7-8 dakika, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. 30 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, tahin ve zeytinyağını orta boy bir kaseye aktarıp çatalla iyice çırpın. Orta boy bir teflon tavayı da ocağın üzerine koyun. Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bu parçaları, hafifçe unlanmış tezgahın üzerinde, merdane yardımıyla, pasta tabağı büyüklüğünde açın. Tahinli karışımdan 2 yemek kaşığı kadar alıp açtığınız hamurun üzerine yayın. Hamuru bir tarafından başlayıp rulo yapın ve içeriye doğru sararak salyangoz şekli verin. Hamurun üzerine merdaneyle bastırarak tekrar pasta tabağı büyüklüğüne getirin. Hamurların hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra, orta ısılı ateşte kızdırdığınız teflon tavada arkalı önlü kızartın. Kızarttığınız hamurları servis tabağına alıp ikram edin.