Hamur dinlenmeyi çok sever

Hamur yoğurmaya, unla tuzu karıştırarak başlayın. Sonra ortasını çukurlaştırıp, havuz gibi açın ve yumurta, mayalı su veya süt, yağ gibi sıvıları koyarak yoğurmaya başlayın.

Unutmayın ki, doğru hamur yapmanın da bir tekniği vardır. Milföy, tart gibi yağ oranı yüksek hamurları 2-3 dakika yoğurmak yeterlidir. Ancak; mantı, su böreği, gözleme, katmer gibi az yağlı hamurların kıvama gelmesi, iyice özleşmesi, sonrasında gevrek ve lezzetli olabilmesi için mutlaka 8-10 dakika gibi uzun bir yoğurma aşamasına ihtiyaç vardır. En önemli nokta ise; her tür hamurun en az 25-30 dakika, üzerinin nemli bir bezle örtülerek dinledirilmesidir. Hamur istirahat etmeyi, şöyle bir toparlanıp, dinlenmeyi sever. Sonrasında ise yüksek performans gösterir.

İnce Noktalar

Marul salatasının içine, iyice yıkanıp, incecik doğranmış çiğ ıspanak yaprağı eklerseniz hem lezzet artar hem bereket. Hatta birkaç yaprak roka ve tere de ilave etmenizi mutlaka öneririm.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Afyon patlıcan böreği

Yapılışı:

Öncelikle patlıcanları alacalı soyduktan sonra kuşbaşı et formunda doğrayarak bol tuzlu suda yarım saat bekletelim. Acı suyu çıkan patlıcanları yıkayıp, süzdürelim ve havlu kağıt yardımıyla iyice kurulayalım. Sonra da kızgın yağda hafifçe yumuşayıncaya dek kızartıp, yine fazla yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine serelim. Öte yandan derin bir yoğurma kabının içinde; kıymayı, kuru soğanı ve çok ince kıyılmış maydanozu karıştıralım. Üzerine tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyerek, iyice yoğuralım. Bir başka kabın içinde çatalla çırpıp hazırladığımız yumurtaları da bu köfte harcının içine aktaralım. En son olarak da hafif kızarttığımız patlıcanları ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Şimdi orta boy düz bir fırın tepsisini (yani en fazla 30 cm x 45 cm boyutlarında) yumuşak margarinle iyice yağlayalım. Hazırladığımız patlıcanlı köfte harcını bu tepsiye, bir parmak kalınlığında olacak şekilde yayalım. Üzerini dilimlenmiş domates ve sivri biberleri yerleştirerek, süsleyelim. Tereyağını fındık kadar parçalara bölerek aralara serpiştirelim ve 175 dereceye ayarlı fırında en az 40-45 dakika üzeri iyice kızarıncaya dek pişirip, servise sunalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

4 adet orta boy kemer patlıcan

300 gr yağsız kıyma

3 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

1 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber

5 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

1 adet orta boy domates (incecik halka dilimlenmiş)

3-4 adet yeşil sivri biber (parmak şeklinde doğranmış)

1 yemek kaşığı tereyağı

Niğde’nin ditmesi

Yapılışı:

Tencereye tereyağını koyup, eritelim. Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip, 1-2 dakika hafif sararıncaya dek, karıştırarak kavuralım. İyice haşlanıp, tuzu çıkarılmış asma yapraklarını birer cm uzunluğunda, incecik doğrayalım. Hemen soğanların üzerine, asma yapraklarını ve ince doğranmış yeşil sivri biberleri ekleyelim. Yine karıştırarak 5 dakika kadar kavuralım. Sonra da 3 su bardağı suyla beraber, yıkanmış ve süzülmüş bulguru, domatesleri ilave edelim. Tuz ve karabiberini de katıp, tencerenenin kapağını kapatalım. Pilav suyunu çekene kadar orta ateşte pişirelim. Suyunu çeken pilavın altını iyice kısıp, 5 dakika daha pişirelim. Sonra da ocaktan alıp, kapağı kapalı olarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakalım. En sonunda pilavı hafifçe karıştırıp, alt üst edelim ve servis tabağına boşaltalım. Arzu ederseniz, yine asma yapraklarıyla süsleyerek servise sunabilirsiniz.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik, ince doğranmış)

3 adet yeşil sivri biber (ince doğranmış)

10 adet taze asma yaprağı (salamura da olabilir)

1 yemek kaşığı tereyağı

3 su bardağı su

3 adet domates (tavla zarı formunda doğranacak)

2 su bardağı pilavlık bulgur

1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yazarın Tüm Yazıları