Paylaş
Akarsuların beslediği yaylaları olmasına rağmen, Hakkâri’deki doğa koşulları sebebiyle topraklar tarıma pek elverişli değildir. Oralarda çeşit çeşit yabani otlar yetişir. O otlarla besledikleri hayvanlarla geçimini sağlar Hakkâri insanının çoğu. Hayvanın etinden de sütünden de en etkili şekilde faydalanırlar.
Sabah kahvaltılarından otlu peynir hiç eksik olmaz. Akşam yemeklerinde ise mutlaka etle hazırlanmış bir çeşit pilav bulunur.
Her damağın alışkın olmadığı bir Hakkâri yemeği ise bir çeşit işkembe ve bağırsak dolması olan kepayedir.
Bu kadar et merkezli bir beslenme şekline rağmen Hakkâri’de acı pek fazla yenmez. Onun yerine burada daha çok sevilen ve kullanılan tat ekşidir. Bu tat etli yemeklere çoğu zaman bol sumak katılarak verilir. Ağızları tatlandırmak için kireçte pişirilen kabak tatlısı da bölgenin tanıdıklarındandır.
Hakkari hakkı yenmiş bir pehlivan gibi vakur, heybetli, yiğit bir şehir. Hakkari gözden uzak olunca gönülden de uzak kalmış bir sevgili gibi vuslatı bekliyor; kendinden emin ama gözleri buğulu...
Bonibonlu çikolata
Çikolataları küçük küpler halinde parçalayın ve altı kalın, küçük bir çelik tencereye koyun. Tereyağını ekleyip kısık ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak çikolatayı eritin. Ocaktan alıp hemen kremayı ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla hızla karıştırın. Son olarak, bonibon, ceviz, badem ya da fındığı katıp tekrar karıştırın. Kare, dikdörtgen ya yuvarlak ve kenarları yüksek küçük bir kabın (borcam da kullanabilirsiniz) içini buzdolabı poşeti ya da fırın kağıdıyla kaplayın.
Hazırladığınız çikolatalı karışımı kaba, yüksekliği 1-1,5 santim olacak şekilde aktarın. Buzdolabında en az 4-5 saat kadar bekletip çıkarın. İster yuvarlak çelik kurabiye kalıplarıyla kesin, ister kare kare dilimleyin. Servis tabağına dizip servise sunun.
Malzeme listesi
- 80 gr x 4 paket bitter çikolata
- 1 su bardağı hazır süt kreması
(200 ml.‘lik ufak paket)
- 25 gr tereyağı
- 1 su bardağı dolusu bonibon (renkli şekerleme)
(iri çekilmiş badem fındık ya da ceviz kullanabilirsiniz)
Paylaş