Bugünlerde bizim ev çok değişik toplantılara ev sahipliği yapıyor. Her hafta hanımlarla, ‘Gurmeler Toplantısı’ yapıyoruz.
Son derece heyecanlı, keyifli saatler geçiriyoruz.
Ayrıca işin bir çeşit kültürel boyutunu da ortaya koyuyoruz. Maraşlı arkadaşımızın sumak ekşisiyle Diyarbakırlının sumak ekşisinin farklı olduğunu keşfediyoruz. Mardinlilerin içli köfteyi kızartmaya, Diyarbakırlıların ise haşlamaya meraklı olduğunu, fark ediyoruz. Ve daha neler neler.. Kısacası saatlerin nasıl geçtiğini biz hiç anlamıyoruz.
Kısa Kısa
Osmanlı imparatorluğundaki içki sofralarında içilen içkiler meyve şarabıymış, içki dağıtan veya sunan güzele ‘Saki’ denirmiş. Esk şarap’a Bade-i Pir, kırmızı ve keskin şaraba da Ab-i Ateş Para denilirmiş.
Köfteli terbiyeli kereviz
Yapılışı:
Öncelikle kerevizlerin kabuklarını soyun. İri kuşbaşı et formunda doğrayıp, içine bir limon suyu sıkılmış 5 bardak soğuk suyun içinde beklemeye bırakın.
Öte yandan köfte için; kıymanın üzerine rendelenmiş soğan, pirinç, karabiber ve tuz atıp yoğurun. Yuvarlak fındık köfteler yapın. Küçük bir tepsiye 1 yemek kaşığı unu koyup köfteleri buna bulayın.
Bir taraftan kaynayan 8 bardak suya kereviz ve köfteleri atın, tuz ilave edip 10 dakika kaynatın, ocağın altını kapatın.
Şimdi de küçük bir kasede yumurta sarısı ve 1 limonun suyunu çırpın. Yavaş yavaş un ekleyip çırpmaya devam edin. Terbiyenin kesilmemesi için yemeğin suyundan 1 kepçeyi karışıma ekleyin. Ocağın altını açmadan ılıklaştırılmış terbiyeyi yemeğin içine karıştırarak dökün. Ocağın altını açarak 10 dakika daha kaynatın. İsterseniz üzerine pul biberle kızdırılmış yağı gezdirip servise sunun.
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
200 gr. köftelik kıyma
3 adet orta boy kereviz
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Terbiyesi için
1 yemek kaşığı un
1 adet büyük boy limonun suyu
1 yumurta sarısı
Lebeniye çorbası
Yapılışı:
Öncelikle dövme yıkanır ve derin bir kap içinde, üzerine çıkacak kadar şekilde su ilavesiyle akşamdan ıslatılır. Ertesi gün yıkanıp süzülen dövme, üzerine 3 parmak çıkacak kadar su ilavesiyle haşlanmaya bırakılır. Bu arada derin bir kabın içinde yoğurtla yumurtayı çırparak karıştırın ve suyunu ilave ederek, ayran haline getirin. Ocakta pişen dövme iyice yumuşayıp, yenilebilecek kıvama geldiğinde hazırladığınız ayranı kaynayan dövmenin içine karıştırarak ilave edin. 10-15 dakika daha kaynattıktan sonra altını söndürün. Eğer çorbayı sıcak olarak servis yapacaksanız; yağı eritin kuru naneyi ekleyip birkaç dakika pişirin ve çorbanın üzerine gezdirin.
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 kg yoğurt
4 su bardağı su
1 su bardağı dövme
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı kuru nane
3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
Krokanlı pasta
Yumurta ile şekeri çırpın. Margarini, pekmez, tarçın, zencefil, kabartma tozu, un, üzüm ve çilek reçelini karıştırıp yeniden çırpın. Bu kek hamurunu yağlanmış fırın kabına dökün. 175 derecelik fırında 35-40 dak. pişirin. Keki enlemesine 3’e ayırıp bekletin.
Krokan için; 1 bardak fındığı bıçakla doğrayın. Tavaya 1 su bardağı şeker ve suyu koyup, rengi koyu kahverengi oluncaya kadar kavurun. İçine fındıkları atın. Koyu ağda kıvamına gelince ocaktan alın. Bu fındıklı ağdayı soğuk suyla ıslattığınız tezgaha incecik serin. Karışım sertleşince bir bıçağın sapıyla kırarak ufak parçalara ayırın. Kreması için; 3 bardak sütü yumurta, un ve mısır nişastasıyla çırpın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca birkaç dakika sonra altını kapatın ve 2 yemek kaşığı çilek reçeli suyunu ekleyin.
Sonra parçalara ayırdığınız kekin aralarına kremayı paylaştırın. Bütün kremayı spatulayla keke sürün. Üstünü krokanla süsleyip servis yapın.
10 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi 45 dakika
Malzeme Listesi
250 gr. margarin (eritilmiş soğutulmuş)
5 adet yumurta
2 su bardağı esmer şeker (veya normal beyaz şeker)
1 yemek kaşığı pekmez
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil (olmazsa fark etmez)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı kuru sarı İzmir üzümü (çekirdeksiz)