Gündelik Hayatımızın Tarihi

Davetiye, nikâh şekeri ya da nikâh fotoğrafı ilk kez nasıl ve nerede kullanılmaya başlamış?

Haberin Devamı

İlk kez doğum günü kutlayanlar kimlerdi ve ne zaman kutlanmaya başlandı? Yatak odası ilk olarak kimlerin sarayında vardı? İşte bütün bu soruların cevabını aynı kitapta bulabilirsiniz. Hangi kitap mı? Kudret Emiroğlu tarafından kaleme alınan Gündelik Hayatımızın Tarihi’nde.
İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanmış olan bu değerli kaynak eserin benim elimdeki baskısı altıncı baskı. Kapağı ve görünümü de ayrıca çok hoş olan kitap 18 bölümden oluşuyor. Yazar aradığımızı kolay bulmamız için pratik bir yönteme başvurmuş. Gündelik hayatımızda kullandığımız, yaptığımız şeyleri gelenekler, görgü kuralları, giyim kuşam gibi bölümlere ayırmış ve bu bölümler altında incelemiş merak ettiğimiz her şeyi.
Elbette ki bir yemekçi olarak benim en çok ilgilendiğim bölümler, “mutfakta” ve “yeme içme” oldu. Gündelik Hayatımızın Tarihi öyle bir çırpıda okunup rafa kaldırılacak bir kitap değil. Zaman zaman elinize alıp karıştırabileceğiniz, merak ettiklerinizi okuyabileceğiniz bir kitap. Kısaca söylemek gerekirse değerli bir kaynak eser. Edinmemiş olana şiddetle tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Mantarlı rizotto

Tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp kaynattıktan sonra ocağın altını kısık ateşe getirin. İsterseniz bu aşamada şarabı ekleyip kaynatmaya devam edebilirsiniz. Üzerine tuz ve karabiberi ekleyin Diğer taraftan, tereyağı ve zeytinyağını orta boy pilav tenceresine ya da wok tavasına aktarın.
Yağ erimeye başlayınca incecik kıydığınız kuru soğanı ve incecik kıyılmış sarmısağı ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine pirincin tamamını aktarın. (Rizotto pirinci kısa, tombul ve bol nişastalı özel bir pirinçtir. Bizim pirinçlerimiz bu iş için pek uygun olmasa da eğer rizotto pirinci bulamazsanız baldo pirinç kullanabilirsiniz.)
Sürekli karıştırarak kısık ateşte 4-5 dakika kavurun. Sıcak haldeki tavuk suyundan 1 kepçe kadar alıp kavrulan pirincin üzerine aktarın. Sürekli karıştırmaya devam ederken, tavuk suyunu kepçe kepçe ikişer dakika aralıklarla pirincin üzerine aktarmaya devam edin.
Bu işin püf noktası; pirinci tıpkı helva kavurur gibi sürekli karıştırarak kavurmak ve suyunu çeken pirincin üzerine hemen sıcak tavuk suyu katıp suyunu çekinceye kadar pişirmektir. Bu işlemi tavuk suyu bitinceye kadar sürdürün. Tavuk suyu bitince rizotto da pişmiş demektir. Hafif sulu kıvamlı olan ve pirincin oldukça diri kaldığı bir yemektir rizotto.
Ocaktan aldığınız rizotto sıcakken üzerine peyniri ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında 7-8 dakika kadar kavurduğunuz dilimlenmiş mantarları da rizottoya ekleyip karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 su bardağı rizotto pirinci  (lüks baldo pirinci de kullanabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı tereyağı (25-30 gr)
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarmısak
- 5 su bardağı sıcak tavuk suyu
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- varsa 1 su bardağı beyaz şarap
- 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (çok sert, yağlı başka bir peynir de kullanabilirsiniz)
Mantarlı harç için;
- 8-10 adet taze mantar
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazarın Tüm Yazıları