Güllaç çağa ayak uydurdu

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte güllaç da sofralarımızdaki yerini tekrar aldı.

Haberin Devamı

Son yıllarda aşçılarımız, şeflerimiz bu geleneksel tatlıyı çok farklı malzemelerle, değişik şekillerde yaparak ve sunum şeklini değiştirerek modern hale getirdiler. Şekerli sütle ıslatılan güllaç yapraklarının arasına kaymaklı dondurma koyanlar da oldu, fındık ezmesi sürenler de. En popüler güllaçlardan biri de meyveli güllaç oldu.
Şekerli süte biraz tereyağıyla bir miktar vanilya ekleniyor ve hafifçe kaynatılıyor. Dörde bölünen güllaç yaprakları ıslatılıyor. İçine çilek, böğürtlen ve şeftali gibi taze mevsim meyveleri konularak sarılıyor. Üzerine kaymaklı dondurma ya da badem, şamfıstığı koyularak servise sunuluyor.
Kimileri “güllaç geleneksel bir tatlı” deyip bu modern şekillere burun kıvırsa da ben her yemekte olduğu gibi güllaçta da farklı şeyler denenmeyi çok seviyorum.
Bir de güllacı o kadar çok seviyorum ki, her türlüsünü yiyorum. Ama sevgili görümcemin kaymakla sarıp badem ve narla süslediği güllacı hiçbirine değişmem.
Ben, sanki “hızlı güllaç sarma” yarışmasındaymışım gibi güllacı çok çabuk yapmaya çalışırım. Dolayısıyla klasik cevizli ya da fındıklı olanından yapar, servise sunmadan önce de üzerine kendi buluşummuş gibi gururlanarak bir bardak soğuk süt gezdiririm.
Bu hızlı güllacımı herkes çok beğenir...

Namaz lokması (Lokumu)

Haberin Devamı

Toz maya ve iki tatlı kaşığı tozşekeri bir su bardağına koyun ve üzerine yarım su bardağı ılık su ilave edin. Karıştırıp eritin ve kabarmasını bekleyin. Bardaktan taşmaya başlayınca, 1 tatlı kaşığı tuzla birlikte derin bir kaptaki una ilave edin ve karıştırın.
Yaklaşık 2,5 su bardağı ılık su ekleyip tel çırpıcı yardımıyla çırpın.
Üzerini bir kapakla kapatıp mayalanması için yarım saat kadar bekletin.
Bir kâseye su koyun. Sıvıyağı çukur bir tavada iyice kızdırın. Sol elinizle hamurdan bir avuç alıp yumruk yaparak sıkın. Avucunuzdan taşan hamuru tatlı kaşığı yardımıyla alıp kızgın yağa bırakın.
Hamurun kaşığa yapışmaması için kaşığı arada sırada yağa ya da kâsede bulunan suya batırın. Lokmaların iyi kızarması için kevgirle ara ara karıştırın.
İyice sararan lokmaları kevgirle süzerek alın ve bir tabakta dinlendirin. Servis tabağına aldığınız lokmaları, üzerine pudra şekeri serperek ılık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

? 4 su bardağı un
? 1 tatlı kaşığı tuz
? 2,5 su bardağı ılık su
? 2 tatlı kaacşığı kuru (toz) maya
? 2 tatlı kaşığı tozşeker
? Ayrıca pudra şekeri
Kızartmak için;
? 2 su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları