Zengin ya da fakir hangimiz hayat pahalılığından şikayet etmiyoruz ki? Ekmeğin zam alması ya da pirinç fiyatlarının artması mutfak bütçesini hemen sarsıyor.
Kalabalık aileye sahip olup da günlük ekmek ihtiyacını Halk Ekmeklerden karşılayarak tasarruf etmeye çalışan o kadar çok insan yaşıyor ki memleketimizde. Tarih sayfalarına şöyle bir baktığımızda, bu pahalılık ve geçim sıkıntısı meselesinin yalnızca bugüne ait olmadığını rahatça görürüz. 1941 yılında özellikle pirinç, yağ, et ve bakliyat gibi gıda maddelerindeki fiyat artışı nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz yaşandı memleketimizde. Hatta bu pahalılık öyle boyutlara ulaştı ki, İstanbul Valiliği aldığı bir kararla İstanbul’da yaşayıp da pahalılık sıkıntısıyla boğuşan ailelere memleketlerine dönmeleri için çağrıda bulundu. Hatta bununla kalmadı, yol masraflarını karşılayacağını da vaat etti. Alınan karar halk tarafından benimsenmiş olmalı ki İstanbul’da yaşayan ve asıl memleketleri İstanbul olmayan 12 bin aile alınan bu karardan yararlanarak memleketine döndü. Evet, her devirde vardı hayat pahalılığı ve Türkiye hiçbir zaman zengin ve refah seviyesi yüksek bir ülke olamadı belki ama insan "hiç olmazsa o dönemde savaş varmış ve pahalılık bir anlamda doğalmış" demekten de kendini alamıyor değil mi?
Kağıtta Levrek Buğlama
2 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á 1 adet orta boy levrek balığı
(lüfer ya da büyük boy sarı kanat da kullanabilirsiniz)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 adet orta boy domates
á 2 adet yeşil sivri biber
á 1/2 demet maydanoz
á 1 demet dereotu
á 1 adet limon
á 4-5 adet orta boy kültür mantarı
Balıkçınıza temizlettiğiniz levrek balığını yıkayıp süzün. Her tarafına tuz ve karabiber serpip bir kenarda bekletin. İsterseniz tane karabiber de kullanabilirsiniz. Domatesleri soyup tavla zarı formunda dilimledikten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine çok ince halkalar halinde doğradığınız yeşil biberleri ekleyin. Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp incecik kıydıktan sonra domateslerin üzerine aktarıp malzemeleri karıştırın. Limonları ince halkalar halinde doğrayın, yıkadığınız mantarları uzunlamasına üçe ya da dörde bölün. 50-60 santim boyundaki alüminyum folyoyu mutfak tezgahına serin. Balığın karın kısmını açıp hazırladığınız domatesli sebze karışımını doldurun. Balığın karnını kapatıp üzerine önce mantar, sonra da limon dilimlerini yerleştirin. Hazırladığınız balığı alüminyum folyonun ortasına yerleştirin. Folyonun uçlarını kaldırıp balığın üzerine kapatarak hava almamasını sağlayın. Balığı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Servise sunmadan önce 5 dakika daha bekletip folyoyu açın. Sıcak sıcak servise sunun.
İncirli Menekşem Pastası
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Malzeme listesi
á 35 adet pötübör bisküvi
á 1 tepeleme yemek kaşığı kakao
á 1 tatlı kaşığı tarçın
á 100 gr yumuşamış margarin
á 1 paket vanilyalı hazır puding
Üzeri için;
á 10 adet incir
á 5-10 adet siyah üzüm
á 5-10 adet beyaz üzüm
Pötibör bisküvi, tarçın ve kakaoyu mutfak robotunda çekerek un haline getirdikten sonra, derin bir kaba aktarın. Üzerine, yumuşamış margarin ve 2 yemek kaşığı soğuk suyu koyup yoğurun. Hazırladığınız harcı, kalp şeklindeki bir kek kalıbına bastırarak ve kenarlarını 1-2 santim yükselterek yayın. Kalıbı buzdolabına yerleştirip kekin sertleşmesi için yarım saat kadar bekleyin. Vanilyalı pudingi, paketin üzerindeki tariften 1 bardak eksik süt koyarak pişirin. Sıcak haldeyken, mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, ılık hale gelinceye kadar çırpın. Üzerine, küçük küçük doğradığınız 6 adet inciri ekleyin. Buzdolabında bekleyen kalıbı çıkarıp hazırladığınız karışımı bisküvili hamurun üzerine düzgünce yayın. Üzerini şekilli üzüm ve incir dilimleriyle süsleyip buzdolabında 2 saat kadar beklettikten sonra servise sunun.