Gak veya kak

Bugün yurt dışındaki hemen her büyük markette, kurutulmuş elma, ayva, şeftali, üzüm, erik, incir, dutla dolu paketlerle karşılaşabilirsiniz.

Bu kuru meyvelerin fiyatlarıysa oldukça yüksektir.. Eskiden, yaz mevsiminde taze taze toplanarak kurutulan meyveler, zorlu kış günlerine hazırlık yapmak amacıyla kurutulmuş halleriyle saklanırdı. Bu kuru meyvelere "KAK" adı verilirdi. Size anlattığım bu ayrıntı, Türklerin Anadolu’ya gelmelerinden sonra ortaya çıkardıkları en önemli mutfak geleneklerinden biridir. Kış mevsiminde bazen çerez olarak tüketilen bu kurutulmuş meyveler, daha çok, su ve şekerle karıştırılarak pişirilir ve ortaya "HOŞAF" denilen sulu tatlı çıkarmış. Neyse ki bu güzelim tatlı içecek Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olmaya devam ediyor. Umarım önümüzdeki zamanlarda da devam edecek ve çocuklarımız da bu lezzetten haberdar olma şansını yakalayacaklar.

Zeytinyağlı enginar dolması

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

8 adet soyulmuş temizlenmiş enginar

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı dolusu un

1 su bardağı pirinç

3 adet orta boy kuru soğan

2 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

3 adet kesme şeker

2 su bardağı sıcak su

Soyulup temizlenmiş enginarları geniş bir tencereye dizin. Üzerine 1 limonun suyunu gezdirip, unu serpiştirdikten sonra, 2 su bardağı ılık su ekleyerek haşlayın. Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, 1 çay bardağı zeytinyağını küçük bir tencerede kızdırın. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyip 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave edip karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, yenibahar ve kesme şekeri katıp karıştırın. Son olarak, 2 su bardağı sıcak suyu aktarıp kısık ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın ve ılınması için bekleyin. Enginarların 4 tanesini orta boy bir kaba dizin. Herbirinin üzerine, hazırladığınız içten 3-4 yemek kaşığı kadar koyun. Kalan enginarları da bastırarak üzerlerine kapatın. Üzerine kalan 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirip, 1 su bardağı ılık suyu ekleyin, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip servise sunun.

Pekmezli fındıklı Anatolya keki

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

1 su bardağı toz şeker

200 gr margarin (eritilmiş)

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un

Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan çekilmiş fındık içi

3 yemek kaşığı pekmez

1 çay kaşığı dövülmüş karanfil

1 tatlı kaşığı tarçın

2 tatlı kaşığı un

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp, toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpıp üzerine eritilmiş margarin ve vanilyayı ekledikten sonra mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Kabartma tozu ve unu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeçle eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin. Yine mikserle iyice çırparak tüm malzemeleri karıştırın. Orta boy bir kek kalıbını yağlayıp, hazırladığınız karışımı kalıba aktarın. İri çekilmiş fındık içini derin bir kaba aktarın. Pekmezi üzerinde gezdirin. Dövüp toz haline getirdiğiniz karanfil, toz tarçın ve unu serpiştirerek çatalla iyice karıştırın. Bu karışımı kekin üzerinde gezdirip, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, yaklaşık 35 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip çırpılmış krem şantiyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları