Eskiden kopmadan yeniyi kabullenmek

Şöyle bir Anadolu medeniyetleri yemek müzesi açsak ve yüzyıllardır bu topraklarda yapılmış olan yemekleri bu müzede sergilesek eminim gözlerinize inanamazsınız...

Naçizane ben bile size iki günde bin yemeklik bir liste hazırlayabilirim. Oysa medeniyet seviyesine hayran kaldığımız pek çok ülke insanına "200-250 yemeklik bir liste yapar mısınız?" dediğinizde zorlanacaktır. Biz Türkler yemek kültürümüzün zenginliğini o kadar kanıksamışız ki bugün dolma, yarın mantı yer ve ertesi gün "Hep aynı şeyleri yiyoruz" diye şikáyet ederiz. Ama bir yurt dışına çıkmaya görelim, memlekete aç olarak döner ve sarılırız annelerimizden anneannelerimizden kalma tariflere. Bu yurt dışına gidip gelmeler ve ülkemizde açılan yabancı ülkelerin restoranları sayesinde başka ülkelerin mutfaklarını öğrenmeye başladık. Ve damak tadımız yavaş yavaş da olsa değişiyor. Çin yemeği sevenler, İtalyan mutfağı diye tutturanlar çevremizde sıkça rastladığımız insanlardan oldu.

Damak tadı konusunda dünyanın en muhafazakar milletlerinden biri olsak da globalleşen dünyaya ayak uydurmamak imkánsız. Bence değişen damak tadımıza ayak uydurarak gelenekselden kopmadan yeniyi sunmak ve mutfakta Doğu ile Batı’yı harmanlamak gerekiyor. Böylece ne eskiden tamamen kopmuş oluruz ne de yeniyi kaçırmış...

Nohutlu behli kebap

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı haşlanmış nohut

á 1 adet pirzola sırtı

(İkili üçlü parçalar halinde hazırlanmış olmalı.)

á 3 adet orta boy domates

á 2-3 adet yeşil sivri biber

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 25-30 gr bitkisel margarin

(Tereyağı da kullanabilirsiniz.)

á 2 tatlı kaşığı kuru biberiye

(Taze biberiye de kullanabilirsiniz.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Nohudu akşamdan bol suyla ıslatın. Ertesi gün, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Avuçlarınız arasında sürterek kabuklarını çıkarın. Margarin ya da tereyağını geniş bir çelik tencerede kızdırıp parçalanmış pirzolaları kızgın yağda önlü arkalı 5 dakika kızartın. Üzerine incecik yarım halkalar halinde doğradığınız soğanları ekleyip domatesleri rendeleyin. İncecik halkalar halinde doğradığınız yeşil biberleri de katıp sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Tuz, karabiber ve 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin.

Biberiyeyi de ekledikten sonra kısık ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Haşlayıp kabuklarını soyduğunuz nohutları servis tabağına alın. Üzerine etleri sosuyla birlikte aktarın ve sıcak sıcak servise sunun. Üzerine kırmızı pul biber de serpiştirebilirsiniz.

Limonlu sıcak sufle

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Malzeme listesi

á 50 gr tereyağı

á 4 yemek kaşığı dolusu un

á 1 su bardağı soğuk su

á 1 su bardağı toz şeker

á 2 su bardağı dolusu portakal suyu

(Taze sıkılmış ve süzülmüş olanını öneririm.)

á 2 adet limon kabuğunun rendesi

á 1 paket vanilya

á 6 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

Un ve soğuk suyu orta boy bir tencereye koyup çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla çırparak unu ezin. Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını orta boy bir tencereye koyun. Üzerine toz şekeri ekleyip tekrar karıştırın. Rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı iláve edip portakal suyunu aktararak iyice karıştırdıktan sonra tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve ılık hale gelmesi için kenarda bekletin. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıp ayrı ayrı derin kaplara aktarın. Yumurta beyazlarının üzerine yarım çay kaşığı tuz ve 3 çay kaşığı toz şeker iláve edip mikserin yüksek devriyle yaklaşık 7-8 dakika çırpın. Kar gibi olup iyice katılaşan yumurta aklarını bir kenarda bekletin. Yumurta sarılarını da mikserle, 1-2 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Ilık hále gelen muhallebinin üzerine önce yumurta sarılarını aktarıp tahta kaşıkla karıştırın. Sonra da kar gibi olan yumurta aklarını yavaş yavaş ve tahta kaşıkla karıştırarak muhallebinin içine aktarın. Tüm malzemeleri iyice harmanlayın. Fırına dayanıklı tek kişilik kapları ya da kenarları yüksek büyük boy bir sufle kabını yumuşak margarinle yağlayın. 1 yemek kaşığı kadar unu kalıba serpiştirin. Hazırladığınız portakallı muhallebiyi tek kişilik kalıplara paylaştırın. (Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, kabarma payını göz önüne almak ve kapları tam olarak doldurmamaktır.) Sufleyi 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında iyice kabarıncaya kadar 50-60 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız sufleyi çırpılmış hazır süt kreması ve pudra şekeriyle birlikte servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları