Amerikan lokması mı desek, Amerikan simidi mi? Tadı bizim ponçiğe de benzediği için çok çabuk kabullendik "donut"ın Onlarca çeşidi var.
Çikolatalısı, meyvelisi. Bir donut dediysek dünyanın en şişman ulusu olan Amerikalıların bir taneyle yetindiğini de sanmayın Bizim kahvaltı alışkanlığımız Allah’tan aksamıyor. Toplum olarak çok zengin bir kahvaltı kültürüne sahibiz. Çorba da olur kahvaltıda, simit de, yumurta çeşitleri de. Ama evden aceleyle fırlayan gençlere bakıyorum da, ellerinde bir- iki poğaça, öylece geçiştiriyorlar kahvaltıları. Amerika’da donut, bizde poğaça. Sabah tembelleri için iki can simidi.
İnce Noktalar
Dünyanın en zor ve en geç pişen balığının vatoz olduğunu, 8 - 10 saat kadar fırında pişmeye bırakıldığını ama lezzetinin de hiç yabana atılamayacak çekicilikte olduğunu biliyor muydunuz?
KABUL GÜNÜ
Bebe bisküvili kek
Yapılışı:
Öncelikle bir tencerede erittiğimiz margarinde unu pembeleştirelim. Toz şeker, süt ve kakaoyu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Ateşten alalım, ılınınca kırılmış bisküvileri karıştıralım.
Kalıp olarak kullanacağımız yuvarlak büyük bir kaseye streç film döşeyelim. Muhallebili karışımı içine boşaltalım. Soğuyunca buzluğa alıp, bir gece bekletelim. Servis yapmadan önce, krem şantimizi hazırlayalım.
Toz krem şantiyi sütle çırpıp, katılaşınca yarım saat buzlukta tutalım. Bir servis tabağına çevirdiğimiz bisküvili kremamızı krem şantiyle kaplayalım. Ceviz içiyle süsleyip, soğuk soğuk servis yapalım.
Yemekçinin Notu: Bebe yerine pötibör bisküvi de kullanılabilir.
6 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
2 yemek kaşığı margarin
1 çay bardağı un
2 çay bardağı toz şeker
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
2 paket bebe bisküvisi
Üzeri için
1 paket krem şanti
Yarım su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
Bizim usül donat
Yapılışı:
İlk olarak, un ve kuru mayayı karıştıralım. Üzerine vanilya, yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve lor peynirini ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamuru üzeri örtülü olarak, en az 30 dakika mayalanmaya bırakalım.
Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yuvarlayalım. Parmağımızla ortasını bastırarak, küçük simit biçimi verelim. Un serpilmiş bir tepsiye koyalım. Hamurun tamamını bu biçimde hazırlayıp, tepsiye dizelim. Sıvıyağı tavada kızdırıp, donatları kızartmaya başlayalım. Tavayı sallayarak donatların çevrilmesini sağlayalım. Kızaran donatları kağıt havlu üzerine alıp, fazla yağlarını süzdürelim.
Ilıkken bolca pudra şekerine batırıp, servis tabağına alalım.
8 kişilik Hazırlama süresi 35 dakika Pişirme süresi 30 dakika