Ramazan, hem İslam’ın şartlarından birini yerine getirmemize ve nefsimizi eğitmemize vesile olması bakımından önemli bir aydır.
Ancak, ramazan ayına yalnızca dinsel açıdan bakmak pek de mümkün değildir. Dini, sosyal yaşamdan ya da kültürden ayırmak mümkün olmadığından ramazan ayının bir de sosyal hayata etkisi vardır. Ve tabii ki sosyal hayatın, ulusal kültürün ramazana etkisi. Yani, öyle "Oruç tutmak İslam’ın şartıdır" deyip de bütün Müslümanların ramazanı aynı şekilde yaşadığını söylemek pek de mümkün.
Ben binlerce yıllık Anadolu kültürünün ve bu topraklarda yaşamış olan her bir uygarlığın bizim şimdi, yani 2006 yılında yaşadığımız Ramazan kültürünü derinden etkilemiş olduğunu düşünüyorum ve bu iç içe geçmişliği de çok seviyorum. Paylaşmayı, misafiri sevmeyi adet edinmiş olan biz Türkler için ramazan, aslında sahip olduğumuz, ancak zamanın hızı karşısında eskisi kadar yaşatamadığımız bu adetleri tekrar canlandırmak demek. İki gün sonra uğurlayacağız 2006 Ramazan’ını. Umarım bu yılın ramazan ayını gerektiği gibi yaşayıp paylaşmışsınızdır yeterince. Ve umarım iyi bir bayram sizi bekliyordur.
Afet Hanım’ın meyhaneli köftesi
Kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine kabuk kısmıyla birlikte ufaladığınız tost ekmeği dilimini ekleyin. Yumurtayı da kırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpip malzemeleri iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Hazırladığınız misket köfteleri un serpiştirilmiş tepside biriktirin. Tepsiyi sallayarak köftelerin una iyice bulanmasını sağlayın. Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tava ya da tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Unladığınız köfteleri kızgın yağda, tavayı sallayarak 3-4 dakika kadar kızartın. Kızarmış köfteleri bir el kevgiri yardımıyla tavadan alıp bir tabağa koyun. Dövülmüş sarmısak ve sirkeyi köfteleri kızarttığınız sıvıyağa aktarın. Sıcak suda ezdiğiniz salçayı da üzerine ilave edip sos kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tuz, karabiber, kuru fesleğen ve naneyi serpip 1-2 dakika daha pişirin. Sos koyu ayran kıvamına gelince kızarmış köfteleri bu sosa aktarın. Ocağın altını kısıp köfteleri bu sosta 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerini isterseniz kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
4 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 250-300 gr. yağsız dana kıyma
á 1 dilim tost ekmeği
á 1 adet yumurta
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 6 tepeleme çay kaşığı un
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
Sosu için;
á 3 diş sarmısak
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke
á 1 su bardağı sıcak su
á 1 yemek kaşığı domates salçası
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane
Pertev Paşa’nın kazandibisi
Süt ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Pirinç unu ve nişastayı derin bir kaseye koyup üzerine 2 su bardağı suyu aktarın. Çatalla karıştırarak nişasta ve pirinç ununu iyice ezin. Şekerli süt kaynamaya başlayınca, ocağın altını biraz kısın. Nişastalı pirinç ununu tel bir çırpıcı yardımıyla hızlı hızlı karıştırarak süte ekleyin. Tel çırpacak ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Muhallebi kaynamaya başlayınca vanilyayı ilave edip 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 5 dakika çırptıktan sonra bir kenarda bekletin. Isıya dayanıklı 25-30 santim çapındaki bakır ya da alüminyum tepsiye pudraşekeri serpiştirin. Tepsiyi kısık ateşin üzerine oturtup, içindeki pudraşekerini çevire çevire eritin. Şeker eridikçe sulanacak, sonra da rengi hızla sarı-kahverengiye dönecektir. Tepsiyi sallayarak şekerin tepsiye yayılmasını sağlayın. Karamelize olan şekeri hemen ocaktan alıp muhallebiyi dikkatlice üzerine boşaltın. Bir spatula ya da kaşığın tersiyle muhallebinin üzerini düzeltip buzdolabına yerleştirin. Kazandibini buzdolabında iyice sertleşinceye kadar, en az 1 gece bekletip ertesi gün dilimleyin. Bir spatula yardımıyla dilimleri kaldırıp rulo yapın. Kazandibi rulolarını bir servis tabağına dizip, soğuk olarak servise sunun. Bu tatlıyı ne kadar uzun süre buzdolabında bekletirseniz o kadar lezzetli olacaktır.