Kuzeyde Tayland ve Singapur, güneyde Endonezya, batıda Andaman Denizi, doğuda Güney Çin Denizi....
Nereden bahsettiğimizi anlamışsınızdır herhalde. Evet Güneydoğu Asya’nın en egzotik ülkelerinden birinden, Malezya’dan bahsediyoruz. Gidip de gördüyseniz bu ülkeyi, hele bir de çok kültürlü Malezya mutfağı damağınıza değmişse Malezya’yı bu köşeye neden taşıdığımızı da anlamışsınızdır.
Evet, Malezya farklı kökenlerden gelmiş insanların bir arada yaşadığığı bir ülkedir. Nüfusun yarısından çoğunu Malaylar, kalanını da Çinliler ve Hintliler meydana getirir. Malezya mutfağını da nüfusu ayırdığımız gibi üçe ayırmak mümkündür. Yani bu ülkede Malay, Çin ve Hint mutfakları etkisini gösterir durumdadır. Aynen Türkiye’de olduğu gibi farklı etnik kültürlerden gelen insanların oluşturduğu ortak bir mutfaktan da söz edilebilir elbette. Ve elbette ki mutfağın zengin olması yalnızca etnik kökenleri farklı olan insanların bir arada yaşamasından kaynaklanmıyor. Toprağın ve iklimin de Malezya insanına cömert davrandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü, ülkede yıl boyunca iki mevsim hüküm sürer ve dolayısıyla hemen bütün meyve ve sebzeleri yıl boyu taze yemek mümkündür. Deniz ürünleri için de aynı şeyi rahatlıkla söyleyebiliriz. Malezya’da yiyebileceğiniz pek çok deniz ürünü günlük olarak tüketiliyor.
Daha önce söylediğimiz gibi, Malezya halkının büyük çoğunluğu Malaylardan oluşuyor ve Malay yemeklerinin ana malzemesi pirinç. Pirinç haşlanıyor ve tavuk, kırmızı et, balık ya da sebzeyle birlikte nefis bir yemeğe malzeme oluyor. Hindistancevizi sütü ile yapılan balık ise biber ezmesi ve köri ile tatlandırılıyor. Malay mutfağının en meşhur yemeklerinden biri "nasi lemak". Yemek, pirinç ve hindistancevizi sütü pişirilerek yapılıyor ve yanında salatalık, kavrulmuş yerfıstığı, ançüez ve katı yumurta ile servise sunuluyor. "Nasi lemak" Malezya mutfağı denince akla gelen yemeklerden sadece biri. Eğer değişik tatlara açık bir damağınız varsa oraya kadar gitmeseniz de bu muhteşem mutfağı mutlaka deneyin derim.
Acılı tavuk Budapeşte
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
1/2 demet ıspanak (15-18 yaprak)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy kuru soğan
3 adet tavuk göğüs eti
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Sos için;
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet dolmalık kırmızı biber
3 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı domates püresi
(veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz
Ispanağın kök kısmını ayıklayın. Yıkadıktan sonra saplarıyla beraber incecik doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencereye aktarıp küp küp doğradığınız soğanları ekledikten sonra, karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Ispanağı ilave edip 5 dakika daha soteleyin. Tuz ve karabiberini katıp ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, tavuk göğüslerini temiz bir naylon poşete koyup et döveceği ya da çekiç yardımıyla iyice inceltin. İncelttiğiniz tavuk etlerini, 2’şer santimlik kısımları üst üste gelecek şekilde yan yana dizin. Üzerlerine tuz ve karabiber serpiştirin. Soğumuş olan ıspanağın üzerine kaşar peynirini aktarıp karıştırın. Karışımı tavuk etlerinin ortalarına gelecek şekilde boydan boya yayın.
Etleri rulo yapıp tekrar folyoya sararak önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40 dakika kadar pişirin. Zeytinyağını sos tenceresine aktarıp küp küp doğradığınız soğanları sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine robotta çekerek püre haline getirdiğiniz dolmalık kırmızı biberleri, domatesleri, domates püresi, pul biber, tuz ve karabiberi de ekleyerek kısık ateşte, 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız etlerin üzerindeki folyoyu sıyırın. Etleri bir parmak kalınlığında dilimleyip pilavın üzerine yerleştirin. Üzerinde sosu gezdirdikten sonra servise sunun.
Taze meyveli Viyana pastası
10 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
Hamur için;
250 gr yumuşamış margarin
1 adet yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
(susuz kısmından)
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı dolusu un
Üzeri için;
1 paket vanilyalı hazır puding
2,5 su bardağı süt
3 adet kivi
10-12 adet çilek
6-7 adet kayısı
10-15 adet kiraz
8-10 adet karadut
1 paket tart jölesi
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve yumurta sarısını derin bir kaba aktarın. Üzerine susuz yoğurdu ve toz şekeri ekleyip vanilya ve tuzu serpiştirin. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeç yardımıyla eleyerek yoğurtlu harca ekleyin. Tüm malzemeler iyice özleşinceye kadar yoğurup, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan 30-35 santim uzunluğundaki kare ya da dikdörtgen bir fırın kabını yumuşamış margarinle yağlayın. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla, kaptan 2 santim kadar büyük olacak şekilde açın.
Hamuru yağlanmış kalıba yerleştirip, kenarlarını 2 santim yükseltin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirip çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Bu arada, vanilyalı puding ve sütü orta boy bir tencereye aktarıp karıştırın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp, soğuması için bekleyin. Meyveleri soyup ayıkladıktan sonra, şekil vererek dilimleyin. Pişirdiğiniz tartın ortasındaki boşluğa soğuk haldeki pudingi yayın. Meyveleri şekil vererek üzerine dizin. Tart jölesini üzerindeki tarife uygun şekilde pişirin. Soğuyan jöleyi fırça yardımıyla meyvelerin üzerine sürün. Pastayı 1 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.