Ege’de Rezene Karadeniz’de Melocan

Yabani ot deyince aklımıza hep Ege bölgesi gelir.

Ege’de yetişen şevket-i bostan, arapsaçı, radika, rezene, börülce, ebegümeci gibi nice otları sayabiliriz. Egelilerin bir de ottan yaptıkları salataları ve zeytinyağlı ot yemekleri meşhurdur. Anadolu’nun çoğunlukla kıraç topraklarında sebze ve meyve çeşidi azdır, ama yine bu topraklarda yetişen yabani otlar saymakla bitmez. Hele Karadeniz, bu açıdan bambaşka bir özelliğe sahiptir. Ancak Karadeniz’de bütün doğal otların turşusu, kavurması yapılır ya da bu otlardan mısır ununa bulanarak tavada pişirilen "kaygana" yapılır. Yoğurtla birlikte yenen boraniler de vardır. Melocan (dikenucu), kazayağı, kaldirik hofgüren, pancar, sakarca bunların sadece birkaçıdır. Ancak Karadenizlilerin yemekleri pişirirken kullandıkları pişirme teknikleri nedeniyle, yemekleri ya çok beğenilir, ya da pek beğenilmez. Örneğin taze fasulye turşusundan yaptıkları soğanlı kavurmaya ben bayılırım. Ama hiç bu yemeği damak tadına uygun bulmayıp sevmeyenleri de bilirim. Belki de Ege otlarına katılan zeytinyağının o mucizevi lezzetidir, Ege otlarının bu kadar popüler olmasını sağlayan. Ne dersiniz?

Fırında beşamel soslu mantarlı enginar

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

6 adet orta boy temizlenmiş enginar

6 bardak ılık su

1/2 çay bardağı sıvıyağ

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı un

1 adet orta boy kuru soğan

250 gr (2 su bardağı dolusu) taze mantar

Beşamel sos için

3 yemek kaşığı zeytinyağı

3 tatlı kaşığı dolusu un

2 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için

2 yemek kaşığı dolusu rendelenmiş taze kaşar peyniri

1 demet dereotu

Enginarları çelik tencereye dizin. Üzerine ılık suyu aktarıp sıvıyağ ve limon suyunu ekleyin. Tuz ve unu da serpiştirip kabuğunu soyduğunuz soğanı ilave edin. Son olarak, boylamasına üçe ya da dörde böldüğünüz mantarları tencereye aktarın. Orta ateşte 30 dakika pişirin. Ocaktan alıp içinden soğanı çıkardıktan sonra, soğuması için bekletin. Beşamel sosu hazırlamak için; zeytinyağını tencerede kızdırıp unu ekleyin, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Orta ateşte un sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurup sütü azar azar tencereye ilave edin. Karıştırarak, sos katılaşıp, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca, tuz ve karabiberi serpip ocaktan alın. Haşladığınız enginarları süzüp fırın kabına yerleştirin. Mantarları da alıp enginarların üzerine paylaştırın. Üzerine beşamel sos gezdirip, kıyılmış dereotu, rendelenmiş kaşar peyniri yayın. 175 dereceye ayarlı fırının ızgarasında, kaşar peynirleri eriyinceye kadar, en az 8-10 dakika pişirin.

Dalmaçyalı puding

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

20 adet bebe bisküvisi

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı dolusu irmik

1 yemek kaşığı dolusu un

6 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 adet yumurtanın sarısı

1 adet limonun kabuğunun rendesi

Sos için

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı dolusu nişasta

4 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı dolusu kakao

1 paket vanilya

Bisküvileri robotta toz haline getirin. Diğer taraftan, tereyağı, irmik ve unu bir çelik tencereye aktarıp üzerine süt, toz şeker ve yumurta sarısını ilave edin. Rendelenmiş limon kabuğunu da katıp kısık ateşte, tahta kaşık veya tel çırpacakla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp ılınması için kenarda bekletin. Kenarları yüksek büyük bir dikdörtgen cam kaba, toz halindeki bisküvinin yarısını serpiştirin. Hazırladığınız ılık muhallebiyi üzerine yayıp 15-20 dakika bekletin. Kalan bisküviyi de muhallebinin üzerine serpiştirip bir gece buzdolabında bekletin. Sosu hazırlamak için; Süt, nişasta, toz şeker, kakao ve vanilyayı tencereye aktarıp iyice karıştırın. Sonra sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp mikserle 3-4 dakika çırptıktan sonra soğuması için bekleyin. Buzdolabından çıkardığınız pudingi dilimleyip servis tabağına dizin. Bazı kısımlarına kakaolu sosu gezdirip soğuk servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları