Paylaş
Çocukların sevdiği besinler arasında, çocuklara has beslenme kültüründe önemli yer tutan şeker, çikolata ve dondurmayı saymazsak onlara haksızlık etmiş oluruz.
Bir de çocukların sofrada görmekten hiç hoşlanmadıkları, gördüklerinde yüzlerini ekşiten ve onları mızmızlatan yiyecekler vardır. Bol salçalı, bulanık yiyecekler, sebzeli yemekler, her şeyin katıp karıştırıldığı salatalar, ağır soslu etler bu yemeklerin başında gelir. Çünkü, çocuklar ve gençler sade görünümlü, içinde ne olduğu ilk bakışta belli olan ve lezzetli yemeklerden hoşlanır.
Makarna, pilav, köfte, patates kızartması, sosis, domates salatası, mantı, börek, domates çorbası, onların en gözde besinleri arasındadır. Biz anne babalara düşen görevse, onların sevdikleri bu yemeklerin yanında değişik yemekleri de onlara tattırarak onların damak zevklerinin gelişmesine katkıda bulunmak.
Daha önce hiç denemedikleri tatları pişirip “bunu hiç sevmez” diyerek önyargılı davranmadan mümkün olduğu kadar çeşidin tadına bakmalarını sağlayın. İstikrarlı davranır ve onları pişirdiğiniz yemeklerin tatlarının cazip olduğuna zorlamadan ikna ederseniz, damak zevklerinin sosisten balığa doğru kaydığını göreceksiniz.
Yoğurtlu piraziz çorbası
Barbunya fasulyeyi kuru olarak kullanacaksınız bir gece önceden ıslatıp ertesi gün bol suyla yumuşayıncaya dek haşlamanız gerekir. Aynı şekilde, mısır tanelerini ya da mısır yarmasını da kuru olarak kullanacaksınız yine bir gece önceden ıslatıp ertesi gün haşlamanız gerekecektir.
Ancak barbunya fasulyeyi ve mısırı konserve olarak da kullanabilirsiniz. Barbunya ve mısırı süzüp tencereye aktarın. Yoğurt ve suyu başka bir kapta karıştırarak koyu ayran kıvamına getirin.
Tuz, karabiber ve incecik kıydığınız dereotunu ekleyin. Bu ayranlı karışımı mısır ve barbunyanın üzerine ilave edip soğuk olarak servise sunun. İsterseniz, çorbayı ısıtıp üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağda pişirdiğiniz pulbiber de gezdirebilirsiniz.
Malzeme listesi
- 1 su bardağı barbunya fasulye
- 2 su bardağı mısır
(mısır yarması da olabilir)
- 3 su bardağı yoğurt
- 2 su bardağı su
- 1 demet dereotu
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Paylaş