Demir tatlısı -2-

Dün Anadolu’da yaygın olarak yapılmış olan bir tatlıdan; demir tatlısından bahsetmiştik.

Haberin Devamı

Yemek kültürü araştırmacısı Mary Işın’ın muhteşem çalışmasından yararlanarak bu tatlının nasıl yapıldığına basitçe değinmiştik.
Tatlının yapımında kullanılan demir kalıplar çeşitli şekillerde yapılırmış. Hatta bu şekiller zaman zaman ailelerin simgesi haline gelir, bir komşudan demir tatlısı geldiğinde şekline bakılarak tatlıyı kimin gönderdiği anlaşılırmış.
Günümüzde eski tip demir kalıp yapan ustaların kalmadığını söyleyen Mary Işın, 80 yaşındaki Erzurumlu usta Talat Dürüst’ün kara sacdan yaptığı değişik şekilli iki kalıbın bu tatlıyı pişirmek için uygun olduğunu da belirtiyor.
Osmanlılar döneminde Anadolu’da yaygın olarak yapılan demir tatlısı Avrupa’ya yayılmayı da başarmış ve özellikle İtalya ve Fransa’da yapılmış. Ancak oralarda yapılışı aynı olmasına rağmen kızartılan hamur tatlı olarak ikram edilmiyormuş. Hamur pişirildikten sonra çorbalara katılıyormuş.
Işın’ın araştırmasından demir tatlısının İngiltere’de pek benimsenmediğini, Amerika’da da kalıbın bazı kataloglarda yer aldığını anlıyoruz.

Haberin Devamı

ÇİKOLATALI BEYOĞLU LOKMASI

Hamuru yapmak için çukur bir kabın içine un ile birlikte kabartma tozunu bir tel süzgeçle eleyerek koyun. Ortasına sıvıyağ, yoğurt, şeker ve yumurtayı koyup yavaş yavaş karıştırarak yoğurmaya başlayın.
Yoğurduğunuz kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan hamurun üzerini temiz bir peçeteyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Çok hafif unladığınız tezgahın üzerinde kurşun kalem kalınlığında olacak şekilde yuvarlayıp 12-15 cm uzunluğuna getirin.
Sonra da hamurun bir ucunu tutup salyangoz gibi içe doğru kıvırın. Yaratıcılığınızı kullanıp istediğiniz şekli de verebilirsiniz. Zaten kızgın yağın içine atılan hamurların şekli biraz bozulup kendi doğal formunu alacaktır.
Altın sarısı renginde oluncaya kadar çevire çevire kızarttığınız hamurları el süzgeci ile süzdürerek yağdan çıkarın. Sıcakken üzerine bolca pudra şekeri serpin. Sonra da paketinin üstündeki tarife göre pişirdiğiniz çikolata sosunu üzerine gezdirin.
Ilık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamur için;
- 15 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 Türk kahve fincanı sıvıyağ
- 1 Türk kahve fincanı yoğurt
- 1 Türk kahve fincanı toz şeker
- 1 adet yumurta
Kızartmak için;
- 2 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için;
- 1 paket hazır çikolata sosu
-1-1,5 su bardağı pudra şekeri

Yazarın Tüm Yazıları