Büyük şehirlerde bulgur denince akla hemen pilav geliyor.
Çiğköfte ve kısır gibi tatları saymazsak, büyük şehir insanı bulgurdan yapılan yemekleri pek bilmiyor. Bir yemekçi olarak görüşüm; bulgurun daha çok tanıtıma ihtiyacı olduğu. Bulgur markalarının özellikle büyük şehirlerde ürünlerini tanıtmaları ve bulgurdan yapılabilecek yüzlerce yemeği ön plana çıkarmaları gerekiyor. Tabii iş sadece bulgur üreticilerine düşmüyor. Bizler de bulgurun yararlı özelliklerinden faydalanmak için bir şeyler yapabiliriz. Örneğin, bulgur pilavını da pirinç pilavı gibi sofralarımızın baş tacı yapabilir ya da pirinçle lezzetlendirdiğimiz bazı çorbalara ya da tencere yemeklerine artık bulgur katabiliriz.
2 adet tavuk göğüs eti 1 adet orta boy kuru soğan 5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet orta boy havuç 1 adet orta boy kabak 2 adet orta boy domates 8 su bardağı ılık tavuk ya da kemik suyu 1 çay bardağı haşlanmış nohut 1 çay bardağı kuskus veya arpa şehriye 1 çay kaşığı tuz ve karabiber 1 tatlı kaşığı tarçın
YAPILIÅžI :ÂTavuk göğüs etini 4 su bardağı ılık suyla iyice yumuÅŸayıncaya kadar haÅŸlayıp süzdükten sonra tavla zarı formunda doÄŸrayın. Kuru soÄŸanı incecik doÄŸrayın. Kabak ve havuçların dışını kazıyıp yıkadıktan sonra tavla zarı formunda dilimleyin. Domatesleri soyup yine tavla zarı formunda doÄŸrayın. DiÄŸer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Yemeklik doÄŸranmış soÄŸanları ve beraber küp küp dilimlediÄŸiniz havuçları ekleyin. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Ãœzerine küp doÄŸranmış kabakları ve yine küp doÄŸranmış havucu ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Domates ve ılık haldeki tavuk ya da kemik suyunu katıp çorbayı kaynamaya bırakın. Çorba kaynamaya baÅŸlar baÅŸlamaz, tuz, karabiber ve tarçını serpin. HaÅŸlanmış nohut ve kuskus ya da arpa ÅŸehriyeyi de hemen ekleyip ara sıra karıştırarak piÅŸirin. Malzemeler iyice yumuÅŸayınca çorbayı ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun. Ä°sterseniz üzerine acı kırmızı pul biber de serpiÅŸtirebilirsiniz.
Sucuklu humus 8 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 50 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ½ kg. nohut 1 su bardağı tahin 1 adet limonun suyu 5-6 diş sarmısak 2 çay kaşığı tuz, karabiber 1 çay kaşığı kimyon 2 çay kaşığı kırmızı toz biber 15-20 dilim sucuk Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan su
YAPILIŞI : Akşamdan bol suyla ıslattığınız nohudu ertesi gün yıkayıp süzün ve bir tencereye aktararak üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. Nohut ılık haldeyken robota ya da blendere aktarıp çekerek püre haline getirin. Nohutları püre yaparken, ayırdığınız 1 su bardağı ılık suyu da eklerseniz daha pürüzsüz bir kıvam elde edersiniz. Püreyi çukur bir kaba aktarıp üzerine limon suyu, tahin ve dövülmüş sarmısakları ilave edin. Tuz, kimyon, karabiber ve kırmızı toz biberi de serpip karıştırın. Koyu boza kıvamındaki humusu servis tabağına bir parmak kalınlığında yayın. İncecik dilimlediğiniz sucukları orta boy bir tavaya dizip üzerine bir fincan suyu aktarın. Sucukları, kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Çatalla tavadan çıkardığınız sucukları humusun üzerine yerleştirip ılık halde servise sunun.