Anayurdu Hindistan’dan 14’üncü yüzyılda Anadolu’ya gelen fesleğen yani Reyhan, birçok şarkı, türkü ve manilerimize de girmiştir.
Fesleğen, Akdeniz mutfağının; zeytinyağı ve limonla beraber vazgeçilmezidir. Tazeyken de çorba, balık, et, salata, buzlu içecek, çay gibi çok yaygın kullanım alanları vardır. Cennete gitmek isteyen Hintlilerin, son nefeslerinde ellerinde bir demet ‘Tulsi’ yani fesleğen tuttukları söylenir. Böylece kokusunda cenneti bularak, mutluluk içinde gözlerini yumarlarmış.
İnce Noktalar
İşin doğrusu sebzeleri önce yıkamak, sonra da doğramaktır. Ama su veya yağ içinde uzun süre bekletmeden hemen kullanmak gerekir.
KABUL GÜNÜ
Kızarmış mercimek köftesi
Yapılışı:
Mercimeği yıkadıktan sonra 4 su bardağı suyla iyice yumuşayana dek haşlayın ve süzün. Üzerine soğan, sarmısak, yumurta, un, kimyon, tuz ve maydanozu ekleyerek iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde kopardığınız parçalara, elinizi ıslatarak mekik biçimi verin. Bir tabağın içinde un ve kırmızı toz biberi karıştırıp, köfteleri bu karışıma iyice bulayın ve tavadaki kızgın yağda çevirerek kızartın. Kıvırcık salata ve yeşil soğanla servis yapın.
6 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
1 su bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı su
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
2 diş sarmısak (dövülmüş)
1 adet yumurta
1 su bardağı un
1 çay kaşığı kimyon, tuz
4 yemek kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ
Süslemek için
Kıvırcık salata
Yeşil soğan
Kırmızı dolmalık biber (çuşka)
Peynirli biberli twist
Yapılışı:
Oda sıcaklığında 10 dakika bekleterek yumuşattığınız 3 adet milföy hamurunu hafifçe unladığınız tezgahın üzerine serin. Ufak bir kasede karıştırdığınız peynir ve toz biberi eşit miktarlarda bu milföy hamurlarının üzerine paylaştırın. Diğer 3 milföy hamurunu üzerlerine kapatın. Milföy hamurlarını 2’şer santim genişliğinde kesin. Şeritlerin iki ucunu elinizle tutup, ters yönde çevirerek burgu haline getirin. Yağlanmış tepsiye yerleştirdiğiniz twistlerin üzerine çırpılmış yumurta sarılarını sürüp, 175 derecede, altın sarısı oluncaya dek pişirin.
10 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
6 adet hazır kare milföy hamuru
4 yemek kaşığı kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 adet yumurtanın sarısı
Süzme yoğurtlu cheese kek
Yapılışı:
Ezilerek un haline getirilmiş bisküvileri yumuşak margarinle hamur yapar gibi yoğurun. Orta boy ve kenarları yüksek, yuvarlak tart kalıbının içine bu hamuru kenarlarını 2 santim yükselterek yayın ve buzdolabında 30 dakika bekletin. Krema için; yoğurt, peynir, hazır krema, vanilya, yumurta ve toz şekeri karıştırıp, iyice özleşene kadar çırpın. Buzdolabından çıkardığınız hamurun üzerine bu karışımı dökün. 175 derecede, 30 dakika pişirin ve en az 3-4 saat buzdolabında bekletin. Dondurma ve çilek sosuyla süsleyerek servise sunun.