Cuma diyeti

Diyet ve spor yapmak aslında sağlıklı bir hayat sürmek isteyen her medeni insanın yaşamının bir parçasıdır.

Zaten dengeli beslenme dediğimiz şey de aslında çok katı kuralları olmayan bir tür rejim sayılabilir. Diyet, yanlış uygulandığında metabolizmada dengesizlikler yaratabildiği gibi insanın ruh halini de olumsuz etkiler. Son günlerde oldukça yaygınlaşan "reaktif hipoglisemi" yani kan şekerinin aşırı düşmesinden doğan rahatsızlıkların ilaçla tedavisi yok. Tek çözüm yolu diyet yapmak. Bu diyetin de tek bir kuralı var: Kandaki şeker seviyesini belli bir dozda tutmak. Bunu sağlamak için 5 saatte bir yenen günlük öğünümüzü beşe çıkarmak, rafine edilmiş şekeri tamamen kesmek ve öğün aralarında yenen meyveleri süt veya ayran ve yoğurt gibi ürünlerle birlikte tüketmek gerekli. Vücuda girdiğinde hızla şekere dönüşebilen karbonhidratlara da -mesela beyaz ekmek- dikkat etmek gerekiyor. Bu rahatsızlığı olanlar eğer şeker, bal ve pekmez gibi yiyecekleri tüketmeye devam ederlerse, bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları artmakta ve şeker hastalığı riskleri yükselmekte. Bu nedenle siz siz olun, hiçbir rahatsızlığı küçümsemeyin. Hepinizin dengeli bir hafta sonu geçirmesi dileğiyle...

Mantarlı krep

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Krep hamuru için;

á 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1 su bardağı süt

á 150 gr. un

á Yarım çay kaşığı tuz

á 3-4 çay kaşığı tereyağı veya margarin

İç harcı için

á 8-10 adet pazı yaprağı

á 3 çay kaşığı tereyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 150 gr. mantar (taze ya da konserve)

á 2 adet orta boy domates

á 3 yemek kaşığı hazır süt kreması

á 1 tatlı kaşığı toz fesleğen

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar

Krebi hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve sütü derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpın. Un ve tuzu ekleyip birkaç dakika daha çırptıktan sonra krep hamurunu oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. İç harcını hazırlamak için; pazının yaprak kısımlarını ayırıp yıkayarak süzün ve ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp incecik doğradığınız soğan ve sarmısakları ilave ettikten sonra sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Pazı yapraklarını ve incecik kıydığınız mantarları da ekleyerek 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Son olarak, pazının üzerine domatesleri de ilave edip ocaktan alın. Süt kreması, toz fesleğen, tuz ve karabiberi katıp karıştırdıktan sonra kenarda bekletin. 1 çay kaşığı tereyağını bir tavada eritip kızdırın. 1 kahve fincanı ya da 1 kepçe krep hamurunu yakın mesafeden tavaya aktarın. Tavayı hafifçe sallayarak krepleri önlü arkalı kızartın. Ara sıra tavayı yağlayarak kreplerin hepsini pişirin. Önceden hazırladığınız mantarlı pazılı harcı kreplere paylaştırıp rulo şeklinde sarın. Krep rulolarını hafifçe yağlanmış bir fırın kabına yan yana dizin. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirdikten sonra 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Tarçınlı Bosna kurabiyesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

12 dakika


Malzeme listesi

á 185 gr. tereyağı (yumuşamış)

á 1 su bardağı toz şeker

á 1 tatlı kaşığı tarçın

á Yarım çay kaşığı kabartma tozu

á 1 adet yumurta

á 1 tatlı kaşığı vanilya

á 2 su bardağı un

Üzeri için;

á 1 yemek kaşığı toz şeker

á 1 tatlı kaşığı tarçın

á 1 adet yumurtanın akı

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını derin bir kaba aktarın. Üzerine 1 su bardağı toz şeker, tarçın ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı, vanilya ve unu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yumurtanın akını çukur bir kapta çırpın. 1 yemek kaşığı tozşekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçını da başka bir çukur tabakta karıştırın. Diğer taraftan, fırın tepsisine fırın kağıdı yayın. Yuvarlak hamur parçalarını, yumurta akına batırdıktan sonra şekerli tarçına bulayıp, fırın tepsisine aralarında epeyce boşluk olacak şekilde dizin. Çünkü bu kurabiye pişerken çok yayılır. Ama aynı zamanda çıtır çıtır ve lezzetli bir kurabiyedir. Son olarak, kurabiyeleri 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 9-12 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları