Binlerce yıldan beri insanoğlunun temel besin kaynaklarından biri olan pirinç, tüm Güney ve Doğu Asya memkeletlerinin vazgeçilmez gıdasıdır.
Bizim gibi bol yağda değil de, sade suda haşlayarak yedikleri pirincin yanısıra, bol miktarda deniz ürünleri ve soya fasulyesi türevleri, Çinlilerin mutfağının ana hatlarıdır. Çünkü bir porsiyon haşlanmış pirinçte sadece 80 kilo kalori vardır. Ve üstelik pirincin içindeki doğal tuzların az oluşu, vücuttan su atılmasına yardımcı olur. Böylece vücut su tutmaz, şişkinlik oluşmaz. Yani haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin, zayıflıklarının yanısıra, küçük tansiyonlarının hep normal seviyede seyretmesinin sırrı da pirinçtir.
İnce Noktalar
Üzüm çekirdeği yaşlanmayı geciktirici ve yüzey yaralarını iyileştirici özelliğe sahip. Vitamin E’de 50 kez, vitamin C’de 20 kez yüksek etkisi var ve antioksidan değer taşıyor.
HAFİF VE KEYİFLİ
Tavuklu buğday salatası
Yapılışı:
Bir gece önceden bol suyla ıslattığımız aşurelik buğdayı ertesi gün yıkayıp, süzdürelim. Üzerine 5 bardak su ekleyerek haşlanmaya bırakalım. Bir tarafta ufak bir tavada 1 yemek kaşığı sıvıyağda tavuk göğsünü önlü arkalı kızartalım. Sonra soğuyan eti, tavla zarı formunda doğrayalım. Ayın şekilde kırmızı ve yeşil biberi de tavla zarı şeklinde doğradıktan sonra tavukla karıştıralım. Öte yandan haşlanıp, iyice yumuşayan aşurelik buğdayı süzdürüp, tavuklu harçla karıştıralım. Sos için bir tasın içinde; zeytinyağı, limon suyu, hardal, tuz ve karabiberi çatalla iyice çırparak karıştıralım. Salatanın üzerine gezdirip, servise sunalım.
6 kişilik Hazırlama süresi 10 dakika Pişirme süresi 70 dakika
Malzeme listesi
1 su bardağı aşurelik buğday
1 adet tavuk göğsü
1 adet kırmızı dolma biberi
1 adet yeşil dolma biberi
1 adet sarı dolma biberi (şart değil)
Kızartmak için
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı hardal
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Çilekli kupilyada
Yapılışı:
Önce hazır pudingi, 3,5 bardak sütle, sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Bir tarafta yıkanmış ve ayıklanmış çilekleri incecik doğrarken, bir başka kabın içinde yoğurt ve pudra şekerini iyice karıştırarak hazır edelim. Şimdi de 6 adet kup bardağını veya cam kaseyi önümüze alalım. Önce en alta bir sıra doğranmış çilek koyup, üzerine 2 yemek kaşığı kadar pudingi yerleştirelim. Tekrar bir sıra çilek dizip, en üste şekerli yoğurttan 2 yemek kaşığı kadar koyalım. Süslemek için de, saplı bir çilek kullanmamız çok hoş olacaktır. Böylece hazırladığımız bütün çilekli kuplarımızı buzdolabında 1-2 saat bekletip, varsa taze nane yapraklarıyla da süsleyerek servise sunalım.
6 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişirme süresi 25 dakika