Peynirin ilk yapılış tarihi Ortaçağ’dan çok daha eskilere, bundan 8000 yıl önceye rastlar. Kesin olmamakla birlikte, peynirin ya Mezopotamya’daki ya da İndus vadisindeki çobanlar tarafından bulunduğu söylenmektedir.
Babil’de soyluların yiyeceği olarak nitelenen peynirden, Tevrat’ta "kahramanların gıdası" olarak söz edilir. Tarihi bu kadar eskilere dayanan bir gıda maddesinin geçen zaman içinde çeşitliliğinin bu kadar artmasına da şaşırmamak gerek. Gelin, şimdi hem ülkemizdeki hem de başka ülkelerdeki peynir çeşitlerinin birkaçından bahsedelim.
"Şafak peyniri" olarak da bilinen ve genellikle koyun sütünden üretilen Erzincan tulumu, yoğun tadı yüzünden rakı sofralarının vazgeçilmez mezesidir. Çocukluğumuzda sokaklarda koşup oynamaktan yorulduğumuzda mahalle bakkalına gider çeyrek ekmek arası kaşar isterdik. O da kocaman tekerleğiyle eski kaşarı çıkarır ve ekmeğimizin arasına biraz koyardı. İşte bu eski kaşar, adını da buzhanede çuval içinde altı ay bekletilmesinden alır. Şimdilerde nedendir bilinmez, taze kaşar tercih ediliyor.
Bazı yörelerimizde "kelle" diye anılan Mihaliç peyniri kendine has tadı, pürüzlü ve kabuklu yüzeyiyle İtalyanların Parmesan peynirini andırıyor. Doğu Karadeniz’in tel peyniri ise yağı alınmış sütten yapılıyor ve özellikle kilo sorunu olanlar için öneriliyor.
Şimdi de sınırlarımızın dışına çıkıp diğer ülkelerdeki peynir türlerinden birkaçının tadına bakalım. Şarap cenneti Fransa kökenli Rokfor peyniri, yapımında Rokfor küfünün büyük payı olan iki ya da üç ay mahzenlerde kalan ve tadı bizim tereyağını andıran bir peynirdir. İngilizlerin çorbalara, salatalara ve et yemeklerine kattıkları Çedar, inek sütünden yapılır ve serttir.
Gelelim İtalyanların Parmesan peynirine. İnek sütünden yapılan bu peynir ne kadar çok bekletilirse o kadar lezzetli olur. İdeal bir Parmesan peyniri 24-36 ay beklemiş olandır.
Patlıcanlı fesleğenli makarna
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
1 paket burgu makarna
3 adet orta boy patlıcan
1 yemek kaşığı domates salçası
3 diş sarmısak (dövülmüş)
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (Parmesan peyniri de kullanabilirsiniz.)
Patlıcanları alacalı formda soyun. Tavla zarı formunda doğradıktan sonra acısının çıkması için tuzlu suda bekletip süzün. Diğer taraftan, zeytinyağını bir tavada kızdırıp dövülmüş sarmısağı, patlıcanı ve tuzu ekleyip, arada bir tavayı sallayarak, 5 dakika soteleyin.
Domates salçası, fesleğen, acı kırmızı biber ve bir su bardağı suyu ilave edip sosu kısık ateşte 15 dakika pişirin. Makarnayı, 10 su bardağı tuzlu suda haşlayıp süzün ve aynı tencereye aktarın.
Makarna sıcakken, hazırladığınız patlıcanlı sosla ve rendelenmiş peynirle karıştırın. Sıcak olarak servise sunun.
Sütlü diyet brokoli çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
400-500 gr brokoli
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı un
5 su bardağı sıcak su
2 su bardağı diyet süt
2 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı lor peyniri
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Bokolilerin köklerini kesip atın. Küçük buketler halinde kesip ince ince doğrayın. Soğanları incecik yemeklik dilimleyin. Sıvıyağı ve soğanları orta boy bir tencereye koyun. Doğradığınız brokolileri de ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine tuz serpiştirir gibi unu serpiştirin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra 5 su bardağı sıcak suyu ve diyet sütü de tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca tuz, karabiber ve yağsız lor peynirini de ilave edin. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve sıcakken bir el blenderiyle çekerek püre haline getirin. Servise sunmadan önce üzerine kırmızı pul biber serpiştirip sıcak sıcak ikram edin.