Çeşit çeşit İngiliz ekmeği

Dün İngilizler’in anadama ekmeğinin hikayesini anlatmış ve bugün başka bir coğrafyaya uğrayıp başka ekmeklerin tadına bakacağımıza dair söz vermiştik.

Haberin Devamı

Ama bir de baktık ki, ekmek öyle kısaca geçilecek bir konu değil. Yani İngiltere ekmekleri denince edilecek daha çok söz var. Şimdi dilerseniz, İngilizler’in diğer ekmeklerinden de biraz bahsedelim.

Bahsedeceğimiz ilk ekmek, bizim arasına döner koyarak tükettiğimiz pideyle benzeşen pita. ‘Pita’ Yunanca’da düz, yassı anlamına geliyor.

Pita yapılırken, çoğunlukla beyaz un kullanılıyor. Ancak zaman zaman değişik tahıllar da kullanıldığı oluyor.

Pitanın pideye benzemesinin tek sebebi şekli değil tabii. İçine et, peynir gibi çeşitli malzemeler konularak tüketilen pita, bu bakımdan da pideyle benzeşiyor.

İngilizler’in bir başka ekmeği de Yorkshire puding. Kabarık hamuruyla profiterolü andıran bu ekmek, pişiriliş şekliyle de başka bir tatlıya benziyor. Çünkü Yorkshire pudingin hamuru maffin kalıplarına dökülerek pişiriliyor.

Çok iyi kabarması gereken bu ekmek, kabartma tozu ya da maya kullanılmadan yapılıyor.

İşin sırrı ise içine kırılan yumurtaların tek tek eklenmesi ve her yumurtadan sonra hamurun iyice çırpılması.

Haberin Devamı

NOHUTLU KÖK ISPANAK

· 1,5 kg ıspanak (Sap ve kök kısmı kullanılacak.)
· 1 su bardağı haşlanmış nohut
· 2 adet orta boy
kuru soğan
· 4 diş sarımsak
· 2 çay kaşığı tozşeker
· 1 adet limonun suyu
· 2 çay kaşığı tuz,
pul biber
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
· 2 su bardağı sıcak su

Ispanağın yapraklarını ayırın ve başka bir yemekte kullanmak üzere buzdolabına kaldırın. Kök kısmından çok az keserek ayıklayın ve saplarını 12-15 santimlik parçalar halinde doğrayıp yıkayın.

Kuru soğanları ayıklayıp incecik yarım ay şeklinde doğrayın. Sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.

Soğanları geniş bir çelik tencerenin dibine yerleştirin.

Sarımsakları serpiştirip ıspanak köklerini yan yana sırlayın. Üzerine zeytinyağını gezdirip tuz ve pul biberi serpin.

Tozşekeri de ilave edip limon suyunu gezdirin. En sonunda haşlanmış nohutları ekleyin.

Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup kapağı açık vaziyette beş dakika kadar pişirin. Son olarak sıcak suyu da tencereye aktarıp kapağını kapatın.

Yemeği, kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Tencereden almayıp soğumasını bekleyin.

Servis tabağına aktardığınız yemeği soğuk olarak servise sunun. İsterseniz üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları