Çaya devam

Dün de bahsettiğimiz gibi, Doğu Karadeniz insanının en önemli geçim kaynaklarından biridir çay. Hemen her ailenin bir çaylığı vardır ve bu çaylıklarla ilgilenenler genellikle kadınlar olmasına rağmen çaylıklar babadan oğula miras kalır.

Çay toplamanın ne kadar zor bir iş olduğunu daha önce de belirtmiştik. En üstteki iki yaprak ve tomurcuğun zarar görmeden toplanması gerekiyor ve bu da ustalık gerektiren bir iş. Çay toplama işi eskiden elle yapılıyormuş, şimdiyse çay özel bir makasla kesiliyor.
İklim şartlarına bağlı olarak değişse de, çay ilk sürgününü mayıs ayının ilk haftalarında veriyor ve eğer koşullar uygun olursa çaydan 1 buçuk ay arayla birkaç sürgün daha alınabiliyor. Ancak küresel ısınmanın etkisiyle çayın sürgün tarihleri de yavaş yavaş değişiyor.
Toplanan çay yaprakları büyük bezlerle bohça yapılıyor ve alıcılar tarafından kalitelerine göre sınıflandırılıyor. Kalite kalite ayrılan çaylara fiyat veriliyor. Üreticiler çaylarını genellikle devlete satmayı tercih ediyorlar. Zaten kısa bir süre öncesine kadar devlet, yani Çaykur tek alıcı konumundaymış. Daha sonra özel sektor de işe el atmış ama dediğimiz gibi üreticiler hâlâ çaylarını devlete satmayı tercih ediyorlar.

ETLİ ARAPSAÇI

MALZEMELER
* 1 kg arapsaçı
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 500 gr az yağlı kuşbaşı kuzu eti (Taskebaplık, küçük küpler halinde doğranmış.)
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 3 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Terbiyesi için;
* 2 adet limonun suyu
* 1 yemek kaşığı un

YAPILIŞI
Arapsaçını ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün ve incecik doğrayın. Etleri ve zeytinyağını geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun.
Yemeklik incecik doğranmış soğanları ekleyip 4-5 dakika daha pişirin. Arapsaçını ilave edip sıcak suyu da aktarın. Tuz ve karabiberi serpip arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra “kestirme” de denilen terbiyeyi hazırlamak için, limon suyu ve unu bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın.
Yemeğin suyundan birazcık katıp sosu ılık hale getirin ve tekrar yemeğe ilave edip karıştırın. Yemeği, arapsaçı iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları