Paylaş
Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu, dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine “ufak kek” adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini.
Aslında Hollandalılardan çok daha önce, ta 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri.
Yani, Hollandalılar eskiden beri bilineni, üstelik tesadüf eseri “yeniden” keşfetmişler.
Evet, önce Persler keşfetmiş, sonra Hollandalılar yeniden “yapmış” kurabiyeyi. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika’da ulaşmış kurabiye.
Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye.
Bu tesadüften sonra da ülkedeki birçok çocuğun en sevdiği yiyeceklerden biri haline gelmiş çikolatalı kurabiye.
Yalnızca çocukların vazgeçilmezi olmakla kalmamış çay sohbetlerinin de baştacı oluvermiş bir anda.
Fındıklı, çikolatalı, bademli, portakallı, limonlu... Saymakla bitmeyecek kadar çok malzemeyle ve şekilde denenmiş durumda bugün kurabiye.
Yine de yeni çeşitler yaratılmayı bekliyor.
Size düşen de kolları sıvayıp hamuru yoğurmak, sonra da çayınız demlenirken kurabiyelerinizi pişirmek.
Acılı fasulye ezmesi (Adapazarı)
Barbunyayı bir gece önceden bol suda ıslanmaya bırakın. Ertesi gün yıkayıp 6-8 su bardağı suyla yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün.
Sıvıyağı ve incecik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye koyup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Domates ve biber salçasını ve dövülmüş sarmısakları ilave edip karıştırarak bir dakika daha kavurmaya devam edin.
Süzdüğünüz barbunyayı ve 4 su bardağı sıcak suyu da ekleyip tuzu ve varsa acı kırmızı biberi katın.
Yemeği orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra suyunu hafif çekince barbunyaları kaşıkla ezerek püre haline getirin.
Ocaktan alıp varsa kişnişi ilave edin ve tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ılık hale gelmesi için 15 dakika kadar bekleyin.
İyice ezdiğiniz barbunyayı servis tabağına alıp üzerini kaşıkla düzeltin.
Kırmızı tozbiberi sıvıyağda bir dakika kadar kızdırıp pürenin üzerine gezdirin. Soğuk ya da ılık halde servise sunun.
Bu püreyi ister kızarmış ekmek üzerine sürün, ister üzerine kaşar peyniri serpiştirip fırında pişirdikten sonra et yanına garnitür olarak ikram edin.
2 su bardağı barbunya fasulye
6-8 su bardağı su
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
4 çay kaşığı domates salçası
Varsa 2 çay kaşığı biber salçası
4-5 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
Varsa 1 adet kırmızı acı biber
Varsa 1 çay kaşığı toz kişniş
Sosu için;
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
Paylaş