Çavuşoğlu’nda kebabı terlettik

Gaziantep’in ünlü kebapçısı Osman Çavuşoğlu’na göre iyi bir soğan kebabı pişirmenin püf noktası soğanları terletmek.

Haberin Devamı

Şişe takılarak ateşte pişirilen soğanlar, bir bakır sahana çekilir, yani boşatılır.
Üzerine sulu nar pekmezi gezdirilir ve ağzı kapatılır.
Sonra da çok hafif ateşte “terletilir”.
Böylece soğan ağzı kokutmaz ve mideyi rahatsız etmez.
Patlıcan kebabı da aynı şekilde “terletilerek” servise sunulur. Eskiden bu terletme işlemi koruk suyuyla yapılırmış.
Baba mesleğini devam ettiren Osman Bey’le, babası Çavuş Usta’nın keşfi olan “havuç dilimi”nin hikayesini de konuştuk.
Gaziantepliler evde baklava yapmıyorlar, dükkanlardan satın aldıkları baklavanın kenar kısımlarını yemek istemiyorlarmış.
Çavuş Usta da düşünüp taşınmış ve “Şu baklavayı öyle dilimleyelim ki kenar kısmı çıkmasın” demiş.
Böylece havuç dilimi kesim şekli ortaya çıkmış. Hatta yıllarca Çavuş dilimi diye adlandırılmış.

BİTLİS ÇORBASI

Haberin Devamı

Köftesi için; ? Yarım kg yağsız dana kıyma ? 250 gr ince bulgur ? 1 çay kaşığı tuz ? 2 tepeleme yemek kaşığı un
Çorba malzemesi; ? 1 adet büyük boy kuru soğan ? 25 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.) ? 2 yemek kaşığı domates salçası ? 1 adet orta boy havuç (İnce olanlarından seçin.) ? 2 adet orta boy patlıcan ? 1 su bardağı nohut ? 8-10 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
? 1 çay kaşığı tuz ? 1 adet büyük boy limonun suyu

Köfteyi hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine bulgur, tuz ve unu ilave edip yoğurmaya başlayın. (Derin bir kaseye iki su bardağı su koyup elinizi sık sık suya batırın.)
Azar azar su ekleyin, hamur vıcık vıcık ses çıkarıp macun kıvamına gelinceye kadar, 7-8 dakika yoğurun.
Macun kıvamına gelen hamurdan bilye büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayarak tepside biriktirin.
Çorbanın malzemesini hazırlamak için patlıcanları alacalı olarak soyup uzunlamasına ikiye bölün ve birer santimlik küpler halinde doğrayın. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
Havucu soyup kesme şeker büyüklüğünde parçalar elde edecek şekilde dilimleyin.
Akşamdan ıslattığınız nohudun kabuklarını soyup ikiye ayrın. Soğanı yemeklik ince ince doğrayın.
Diğer taraftan yağı büyükçe bir tencerede eritip soğan ve salçayı tencereye koyun.
Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Havucu ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz patlıcan ve nohudu katın.
Sıcak et ya da tavuk suyunu da tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tuzu da serpiştirdikten sonra hazırladığınız köfteleri kaynayan yemeğe aktarın.
Limon suyunu da ekleyip arada sırada karıştırarak 15-20 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları