Çatalın en iyi arkadaşı

Sofra hazırlarken ilk aklınıza gelen şeylerden biridir değil mi çatal ve kaşık...

Haberin Devamı

Hemen bütün evlerde birden fazla çatal-kaşık takımı vardır ve yemeğe misafir geldiğinde daha şık olan takım seçilir sofraya koymak için.
şimdilerde yokluğunu düşünemeyiz bile bu iki aletin. Ama bir zamanlar ne çatal vardı ne de kaşık...
Kaşığın keşfi, çataldan çok daha önceye rastlar. Çatalsa kaşıktan sonra 14-15’inci yüzyıllarda Bizanslılar tarafından keşfedilmiştir. Daha sonra ıtalyan sofralarındaki yerini alan çatal, 16 ve 17’nci yüzyıllarda yavaş yavaş komşu ülkelerde de kullanılmaya başlanmıştır.
Çatal kullanımının yaygınlaşmasıyla ilgili bir ayrıntı var ki, bütün bu tarihlerden daha ilginç bir bilgi aslında...
Dönüp tarihe baktığımızda, çatalın, keşfedilişinden sonra makarnanın çok tüketildiği bölgelere yayıldığını görürüz. Yani nerede makarna, orada çatalmış bir zamanlar...
Hatta makarnanın çok yendiği bölgelere komşu olan ama makarnayı pek de sevmeyen bölgelerdeki lüks şatoların malzeme kayıtlarına göz atıldığında; en lüks hammaddeden yapılmış olan kaşık ya da bıçakların kullanıldığını, ancak çatalın henüz sofralardaki yerini almadığını görürüz.
Bu ayrıntıyı okuyunca, insan “demek ki çatal ve makarnanın sıkı bir ilişkisi var” diye düşünmekten alamıyor kendini.

NOHUTLU AVUNYA MANTISI

Haberin Devamı

· 2 su bardağı dolusu hazır mantı
(Küçük boy Kayseri mantısı kullanmanızı öneririm.)
· 1 su bardağı konserve nohut
· 2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 4 çay kaşığı domates salçası
(Acı biber salçası da kullanabilirsiniz.)
· 8-10 su bardağı sıcak tavuk suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 adet limonun suyu
· 2 tatlı kaşığı kuru nane

YAPILIşI
Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Haşlayıp diderek küçük parçalara ayırdığınız tavuk etlerini ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Salçayı da ekleyip karıştırarak 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin.
Sıcak tavuk suyu ve suyunu süzdüğünüz konserve nohutları da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirerek kaynamaya bırakın. Yemeğin suyu kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra hazır mantıyı karıştırarak ilave edin.
Sık sık karıştırarak mantı pişinceye kadar, en az 12 dakika pişirin. Zaten pişen mantılar suyun yüzeyine çıkacaktır.
Yemeği ocaktan alıp kuru naneyi ilave ettikten sonra karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.
ısterseniz kırmızı pul biber, kuru reyhan ya da kuru fesleğen de katabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları