Desem ki, yüreğinize binlerce su damlası serpen, içinizi bin mutlulukla dolduran, avcunuza güller sıkıştıran, dünyada bir melek misali yaşayan, sonra da uçup giden bir teyzeniz oldu mu hiç? Ne dersiniz?
"Tanrı’ya yakın olmanın anahtarı iyiliktir, eğer iyilik yaparsan iyilik bulursun ve bütün işlerin rastgider" diyerek biz çocukların kalbine merhamet ve iyilik tohumları eken Mürüvvet Teyzemi unutabilmem mümkün mü? Bazen sokak sokak dolaşarak beni arayıp bulur, yeni pişirdiği lahana dolmasından yedirir ve sonra da sakladığı hac hurmalarından birkaçını avcuma sıkıştırırdı.
Bir avludan girdiğinizde iki ayrı ev olarak konumlandırılmış evleri ve elli yıl boyunca hiç bozulmamış ve kırılmamış ilişkileriyle iki eltiydi, Mürüvvet ve Pakize Teyze. "Elti gemisi yürümez" lafı onlar için geçerli değildi. Öyle içten bir ilişkileri vardı ki onların, Mürüvvet Teyze kendisine hediye edilen kumaşı ikiye böler ve Pakize Teyze’yle paylaşırdı. Bu Pazartesi yazısında Mürrüvet Teyze’den bahsetmek istedim çünkü onun anılarımdaki yeri bambaşkadır. Şimdi bir melek olarak gökyüzünde dolaştığına inandığım Mürüvvet Teyze’ye ithafen şu sözleri söyleyereek bitirmek istiyorum yazımı. "Sen gerçek miydin yoksa bir düş tarlasının gelinciği olarak mı girdin hayatıma?"
Bezelyeli arpa şehriye pilavı
Malzeme listesi
2 su bardağı arpa şehriye
1 su bardağı taze bezelye
(Dondurulmuş bezelye de kullanabilirsiniz.)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
4 su bardağı sıcak tavuk ya da et suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Taze ya da dondurulmuş bezelyeyi kaynayan tuzlu suda, arada sırada karıştırarak 15 dakika kadar haşlayıp süzün ve kenarda bekletin. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Üzerine incecik doğranmış soğanları ekleyip karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika kavurduktan sonra üzerine arpa şehriyeleri ilave edin.
Karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurduktan sonra sıcak tavuk ya da et suyunu da tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış bezelyeyi ilave edin. Pilavı orta ısılı ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra altını kısıp, 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. İsterseniz, üzerine incecik kıyılmış taze nane ve maydanoz serpiştirip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 20 dakika dinlendirin. İsterseniz servise sunmadan önce üzerine kırmızı pul biber serpiştirip sıcak sıcak ikram edin.
Şokola Mus İtalyano
Malzeme listesi
1 kg süt
2 çay bardağı toz şeker
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 paket vanilya
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
3 adet yumurtanın sarısı
1 paket hazır süt kreması (200 ml)
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Un ve kakaoyu orta boy bir çelik tencereye koyun. Vanilyayı ekleyip 1 su bardağı kadar sütü de tencereye aktarın. Tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak kakao ve unu sütün içinde eritin. Kalan sütü ve toz şekeri de ilave ettikten sonra tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayan muhallebiye yumurta sarılarını ilave edip tel çırpıcı yardımıyla çırparak malzemeleri birbirine yedirin. Ocaktan alıp süt kremasını kattıktan sonra mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika kadar çırpın. Şokolayı kup kadehlerine paylaştırıp üzerini çırpılmış kremşantiyle süsleyin. Buzdolabında soğumalarını bekleyip servise sunun.