PaylaÅŸ
Aslında ayrıntılar sadece bir yemeği yaparken değil, sunarken de çok ama çok önemlidir.
İftara çağırdığımız konuklara çok önem verir ve onları en iyi şekilde ağırlamaya çalışırız.
Osmanlı döneminde de çok önemliymiş iftarda misafir ağırlamak. Özellikle konaklarda tam bir lezzet şöleni olurmuş.
Habersiz iftara gelenlere de en iyiyi sunmaya çalışırmış konağın sahibi. Tıpkı II. Mahmut’un haber vermeden gittiği Üsküdar’daki konakta yapıldığı gibi.
Konağın sahibi Şeyhülislam Abdullah Efendi’ymiş.
Pilav ve hoşaf birlikte gelmiş sofraya. Padişah hoşafın bulunduğu kâsenin parlaklığına olan hayranlığını belli ettiğinde Abdullah Efendi hoşafı soğutmak için içine buz atmak yerine kâseyi buzdan yapmayı tercih ettiklerini söylemiş. Ve buz parçalarının hoşafın tadını bozacağını eklemiş...
Evet, ayrıntılar önemlidir ve yemeğin sunumunda yapılacak küçük bir şıklık bile lezzetini çok etkileyebilir...
ETSÄ°Z SEBZE GÃœVECÄ°Â Â Â
Bamyaları yıkayıp kurulayın. Tepelerini külah gibi sivrilterek temizleyip limonlu suda 5 dakika kadar bekletin.
Patatesleri soyup dörde bölün. Domatesleri soyup rendeleyin.
Soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Sarmısakları soyun. Diğer sebzeleri de temizleyip doğrayın.
Sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırın. Soğanı tencereye aktarıp sararıncaya kadar, 4-5 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpip tekrar karıştırın. Domates salçasını ilave edip karıştırarak birkaç dakika pişirin.
Sırasıyla patates, kabak, fasulye, sivri biber, salçalık biber, patlıcan ve bamyayı ilave edin. Sarmısak ve domatesi de ekledikten sonra yemeği, tencerenin kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Türlüyü ters çevirerek büyük bir cam tepsiye alın. Sebzeleri ezmeden karıştırdıktan sonra üzerini limon dilimleriyle süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
- 200 gr bamya
- 250 gr taze fasulye
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet orta boy patlıcan
- 3 adet orta boy patates
- 2 adet sivribiber
- 1 adet kırmızı salçalık biber
- 2 adet orta boy kuru soÄŸan
- 15 diş sarmısak
- 3 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
PaylaÅŸ