Buğdaydan bulgura

Köylerde kurulan sofraların baş tacıdır bulgur. İncesiyle, kalınıyla, pek çok yemeğin yapımında kullanılır.

Peki buğday tanelerinin hangi işlemlerden geçip bulgur haline geldiğini biliyor musunuz? Buğday taneleri önce temizlenerek fazlalıklarından arındırılır. Sonra su ilave edilerek kaynatılır. Haşlama sırasında sürekli karıştırılır, çünkü, buğdayın içerdiği B vitamini ve mineraller haşlama suyuna geçer ve bu haşlama suyunun tamamının buğday tanelerine yedirilmesi gerekir.

Sıra kurutma faslına gelmiştir artık. Genellikle bez örtülerde gerçekleştirilir kurutma işlemi. Tamamen kuru hale gelen buğday öğütülür. Öğütme işlemi değirmenlerde yapılır. Teknolojinin gelişimine paralel olarak değirmenler de zamanla değişmiştir ama hálá elle ya da suyla dönen değirmenler vardır Anadolu’nun köylerinde.

Öğütme işlemi bittiğinde bulgur çeşitli incelikteki eleklere alınır ve buralarda elenir. Ve bu işlemdir, bulgurun ince mi kalın mı olacağını belirleyen. Aslında ince ve kalın bulgur olarak bildiğimiz iki bulgur, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde farklı adlarla anılır. Pilavlık bulgur iri olandır ve adı hemen her yerde aynıdır ama ince bulgurun adı, bazı yörelerde düğü, düğür, bazı yörelerde ise düğürcüktür.

Yufkalı bademli pilav

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet hazır yufka

á 1/2 su bardağı soyulmuş iç badem

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 50 gr tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)

á 1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

á 2 su bardağı pirinç

á 1-2 adet tavuk göğüs eti

(Haşlanmış ve küçük küçük dilimlenmiş olmalı)

á 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

á 1 tatlı kaşığı yenibahar

á 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

Yapılışı:

Pirinci sıcak tuzlu suda en az 30 dakika kadar bekletin. Çekirdeksiz kuru üzümü yıkayıp bir kaba aktarın. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip 30 dakika kadar bekletin. Soğanları soyup tavla zarı formunda incecik doğrayın. Tereyağı ya da bitkisel margarini orta boy bir pilav tenceresinde eritip soğanı ekledikten sonra sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinci tencereye aktarıp 5-6 dakika daha kavurun. Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk etini, çekirdeksiz üzüm, dolmalık fıstık, yenibahar ve tuzu ilave edip 4 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Pilavı kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Bir tencereyi yumuşak margarinle iyice yağlayın. Tencerenin iç kısımlarına soyulmuş bademleri yapıştırın.

Yumuşak margarin bademlerin yapışmasını sağlayacaktır. Sonra da hazır yufkayı, fazlalıkları dışarıya sarkacak şekilde tencereye serin. Pişirdiğiniz pilavı düzgün bir şekilde yufkanın üzerine aktarıp yufkanın dışarıda kalan kısımlarıyla üzerini kapatın. Yufkanın üzerine zeytinyağı gezdirerek yağlayın. Pilavı, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Fırından çıkardığınız pilavı servis tabağına ters çevirip servise sunun.

Yoğurtlu ıspanak borani (Borani esfenaj)

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 kg ıspanak

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

Yapılışı:

Ispanakların kök kısımlarını kesip ayıkladıktan sonra incecik doğrayın. Akan suyun altında yıkayıp süzün. Soğanı yemeklik incecik doğrayın. Zeytinyağını ve doğranmış soğanları orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Süzdüğünüz ıspanağı ekleyip sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurmaya devam edin.

Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpiştirip kısık ateşte, ıspanak iyice yumuşayıncaya kadar, 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sarmısaklı yoğurdu hazırlayıp ılık hale gelmiş olan ıspanağın üzerine gezdirin ve karıştırdıktan sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları