Paylaş
Buğday, Anadolu’nun değişik yörelerinde, öğütülmüş ya da öğütülmemiş haliyle, değişik tatlar ve şekillerle soframıza gelir.
Buğday katığımızdır, çorbalarımızdır, aşımızdır. En değerli besinimiz, kutsal saydığımız en önemli şeylerden biri, olmazsa olmazımızdır. Bizim gibi et ve hamur işi ağırlıklı beslenen bir toplum için buğday bulunmaz bir nimettir.
Buğday un haline geldikten sonra börek, mantı, kesme aş, makarna, kuskus, baklava gibi çeşitli şekillerde soframıza gelir.
Kars’ta hinkel olur, Çankırı’da piti aşı, Eskişehir’de tatar böreği, Sinop’ta nokul, Erzincan’da eşgili çorba, Beypazarı’nda suböreği, Urfa’da şıllık tatlısı, Gümüşhane’de siron, Tokat’ta helva.
Araştırmalarıma göre, buğdaydan en fazla sayıda yemek yapanlar Anadolu insanlarıdır.
Geleneklerimizde de buğdayın önemli bir yeri vardır. Çocuklarımızın ilk dişi çıktığında diş hediği yapar ve “inci gibi dişleri olsun” deriz. Düğün yemeklerimiz keşkeksiz, cenazelerimiz helvasız, Muharrem aylarımız aşuresiz olmaz. Hemen hemen tüm önemli olayımıza buğday, bulgur ve dövme eşlik eder.
Buğdayın bulgura ya da türevlerine dönüşmesi ve un haline gelmesi ise şölen hazırlığı gibidir. Her ne kadar Anadolu’da yavaş yavaş geleneksel yöntemler yerini teknolojiye bıraksa da, buğdayın kış aylarına hazırlanışı yine de sevinçli bir telaştır.
Çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını bu tatlı koşturmaları izleyerek ya da onlara katılarak geçirmiş biri olarak, buğdayın bereketin ve bolluğun simgesi olduğuna yürekten inanıyorum.
Meyveli mini tartolet
Hamur için; · 250 gr margarin · 3 yemek kaşığı yoğurt · 1 yumurtanın sarısı · 1 paket kabartma tozu · 1 paket vanilya · 4 su bardağı un
Üzeri için; · 1 paket kremşanti · 1 su bardağı soğuk süt · 1 su bardağı böğürtlen
YAPILIşI
Ilıtılmış margarini, yoğurt, yumurta sarısı, kabartma tozu, vanilya ve unu derin bir kaba aktarıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Oda sıcaklığında 20 dakika beklettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp küçük tartolet kalıplarına incecik yayın. Hamurları çatalın ucuyla delip fırın tepsisine yerleştirin.
Tartoletleri 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 15 dakika pişirin.
Diğer taraftan, kremşanti ve 1 su bardağı soğuk sütü mikserle 3-4 dakika çırpın. Buzdolabında 1 saat beklettiğiniz kremşantiyi sıkma torbasına koyun. Soğuk haldeki tartoletlerin içini kremşantiyle doldurun.
Tartoletleri böğürtlenle süsleyip servise sunun. (Süslemek için istediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz.)
Paylaş