Paylaş
Çünkü makarna hem kolay yapılıyor, hem ekonomik hem de evdeki dört erkeği birden mutlu edebilen bir yemek...
Genellikle bol domatesli, sarmısaklı, isotlu veya kremalı, bol peynirli makarna ya da beşamel soslu fırın makarna pişer. Ve bizim ev halkı bu üç makarnaya da bayılır. Makarnayı ana yemek haline getirebilecek sayısız sos vardır. Hazırlayacağınız soslarda zeytinyağı, bitkisel yağ ya da tereyağı kullanabilir, çeşitli sebzeleri, baklagilleri ya da patlıcan gibi malzemeleri, et, tavuk, deniz ürünleri ve fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişleri makarnanızı zenginleştirmek için seçebilirsiniz.
Pazar makarnalarımıza dönersek... Bizim makarnamıza bazen Büyükdere’deki Topçu Balıkçı’dan aldığımız iri karidesler eşlik eder. Bazen, Kars’tan aldığımız gravyer, bazen Erzincan’ın tulumu, bazen Urfa’nın isot biberi süsler bizim makarnamızı. Makarnamızın yanına çoğu zaman Elazığ’dan Eczacı Murat’ın yolladığı nar ekşisi ve Bafa’nın yüksek asitli sızma zeytinyağıyla yaptığım yeşil salatayı koyarım.
Bence makarnanın Türk sofralarındaki yeri çok yanlış. Biz makarnayı hâlâ ana yemek olarak görmeyiz ve onu birazcık küçümseriz. Halbuki makarna enerji kaynağı olan, doyurucu ve soslarla süslenerek zenginleşebilecek bir gıdadır.
Unutmayın ki, yedikleriniz sizin duygu ve düşüncelerinizi etkiler. Makarna yiyip mutlu olun. Gülümseyin ve içinizdeki çocuğu ortaya çıkarın.
Kokonatlı hazır kek pastası
YAPILIŞI
İki ya da üç katlı hazır pastabanların (hazır keklerin) sade ya da kakaolu olanlarından alın. Ancak bu pastayı yapmak için kekin bir katını kullanacağız. Pastanın sosunu hazırlamak için; yumurtayı derin bir kaba kırıp üzerine sıvıyağ ve tozşekeri ekleyin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla şeker eriyinceye kadar 1-2 dakika çırpın. Tarçın, vanilya, ceviz içi ve hindistancevizi tozunu ilave edip çırparak iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı kaşık yardımıyla kekin her tarafına sürün. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırının orta rafında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Keki, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun. ısterseniz üzerini çırpılmış kremşantiyle süsleyebilirsiniz.
Not: Ceviz yerine fındık içi kullanabileceğiniz gibi hindistan cevizinin ölçüsünü 1 su bardağına kadar çıkarabilirsiniz. O zaman tam bir kokonatlı pasta yapmış olursunuz.
· 1 kat hazır pastaban (kakaolu ya da sade/ 2 ya da 3 katlı hazır pastaban da kullanabilirsiniz)
· 1 adet yumurta
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan tozşeker
· 1 paket vanilya
· 2 çay kaşığı tarçın
· Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
· Yarım su bardağı hindistancevizi tozu
Paylaş