Samsun’da yaşarken Alaçam’ın Geyik Koşan’ına pikniğe gidişlerimiz tam bir komediydi.
Dedem ve Paşaannemi gezdirmek bahanesiyle gittiğimiz pikniklerin hazırlık safhası da en az kendisi kadar tantanalıydı. Geceden börekler paket yapılır, patatesler haşlanır ve zeytinyağlı dolmalar hazırlanırdı. Piknik sabahı da tabii ki erkenden kalkar, babamın üzerine reçel sürerek yemeye bayıldığı kayganaları kızarttıktan sonra önceden kiralanmış olan minibüse binerdik.
Tahmin edileceği üzere, minibüs aile eşrafıyla tıka basa dolu olurdu ve bu yüzden sofra bezlerine sarılmış olan iki tepsi suböreği, minibüsün üst tarafındaki bagaj yerine sıkıca bağlanarak yolculuk ederdi. Hatta, piknik yerine suböreği hayalleriyle gittiğimiz bir keresinde bir de baktık ki, suböreğinden eser yok. O gün suböreği için verilen emeğe çok acımış, üzülmüştüm; bugünse bu anı yüzümde kocaman bir gülümsemeye neden oluyor.
Bu işe benden daha çok üzülenler de vardı tabii. Annemin çok üzüldüğünü gören babam, teselli amacıyla en yakın köye gitmiş ve kestirdiği oğlağı getirmişti. Annem de sanki oğlağı bekliyormuş gibi sakin bir tavırla iki taş arasına çalı çırpı yığmış ve tencereyi de ocağa oturtmuştu. Hatta benim becerikli annem o gün pişirdiği etin suyunu da ziyan etmeyip yaptığı pilava koyarak bize bir ziyafet sofrası hazırlamıştı.
Sucuklu buğday yahnisi
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
15 dilim sucuk
3 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı aşurelik buğday
(Dövme ya da yarma da denir.)
3 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri İçin;
4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Buğdayı, üzerini kapatacak kadar ılık suda bir gece bekletin. Ertesi gün, suyunu süzüp yıkayın ve üzerini kapatacak kadar su ekleyip orta ısılı ateşte buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve süzüp bir kenarda bekletin. İnce ince doğradığınız kuru soğanları ve zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup soğanı sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine sucuk dilimlerini ekleyip birkaç sefer karıştırdıktan sonra buğdayı da ilave edin. Kırmızı toz biber, tuz ve karabiberi serpiştirerek tekrar karıştırın. Son olarak, 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarıp kısık ateşte, yemek suyunu çekinceye kadar pişirin. Yahniyi yaklaşık 10-15 dakika dinlendirip servis tabağına aldıktan sonra, incecik kıydığınız maydanozla süsleyerek servise sunun.
Yerelmalı salata serenat
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
5-6 adet orta boy yerelması
1/2 demet roka
1 adet kıvırcık salata
1/2 limonun suyu ayrıca 1 adet portakal
Sos için;
2 adet portakalın suyu
1 Türk kahvesi fincanı dolusu zeytinyağı
4-5 çay kaşığı diyet mayonez
1 çay kaşığı tuz, karabiber
varsa 8-10 adet siyah ya da yeşil zeytin
Kıvırcık salata ve rokayı ayıklayıp yıkayın. Sularının süzülmesi için süzgece koyup bir kenarda bekletin. Yerelmalarını yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin ve üzerine limon suyu gezdirin. (Böylece yerelmaları kararmayacaktır.) Diğer taraftan yıkanmış salata yapraklarını iri parçalara ayırıp geniş bir salata tabağına yerleştirin.
Ortasına yerelmalarını koyup etrafına incecik doğradığınız portakalı yerleştirin. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve portakal suyunu derin bir kaseye koyup çırpmaya başlayın. Mayonezi ekleyip tekrar karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirdikten sonra salatayı servise sunun. İsterseniz bu salatayı zeytinle de süsleyebilirsiniz.