Paylaş
Çalışan bir kadın olarak ben, haftada bir kez koştura koştura markete uğrarım. Neyse ki bir yemekçi olarak hem basın bültenleri hem de firmaların gönderdiği tanıtım ürünleri sayesinde son çıkan şeylerden haberdar olabiliyorum. Ama bazen rafların önünde uzun uzun durasım, ambalajları inceleyesim geliyor.
Raflardaki ürünlere bakınca hep “bu ürünle başka neler yapabilirim acaba” ya da “keşke ürünlerin kıyısına köşesine bir yemek ya da tatlı tarifi sıkıştırsalar ne iyi olurdu” diye düşünürüm.
Pakete tarif yazmak önemsediğim bir konu. Bunu ilk kez Amerikalılar yapmış. Örneğin yeni çıkan bir cipsi sadece atıştırmalık ya da eğlencelik olarak algılamazlar, başka bir yemeğe tat ve renk vermek için kullanırlar ve paketlerin üzerine de nasıl kullanacağınızın tarifini yazarlar. “Alta cipsleri dizin, üzerine kıymalı barbunya yemeğini aktarın, en üste çedar peyniri rendeleyin ve fırına verin.” İşte size Meksikalıların ünlü chili carn carneni ya da burritosu.
Ben de çalıştığım firmaların ürünleri için paket üzerine yazabilecekleri tarifler üretiyorum. Buna “deneysel mutfak çalışması” diyorum. Kimyacı-yemekçi olarak bu tarifleri üretirken kendimi laboratuvarda gibi hisseder, öğrencilik yıllarıma geri dönerim.
Şuruplu semazen tatlısı
Yumurta, sirke, yoğurt ve sıvıyağı hamur yoğurma kabına aktarıp çatalla çırpın. Unu ilave edip yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edeceksiniz. Hamurun üzerini mutfak peçetesi ile kapatıp oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin.
Şerbeti hazırlamak için şeker, su, limon suyunu tencereye koyup kısık ateşte kaynatın. 5 dakika sonra ocaktan alıp soğutun.
Dinlenen hamuru merdaneyle yarım santim kalınlığında açın. 1 santim eninde, 10-15 santim uzunluğunda uzun şeritler kesin. Sonra da bu şeritlerin 3-4 tanesinin uçlarını birleştirip çeşitli şekiller verin.
Derin bir tencerede en az 2 su bardağı sıvıyağ kızdırın. Hazırladığınız şekilli hamurları kızgın yağa atın. Hamurlar hemen kızarıp yağın üzerine çıkacaktır. Üzerleri altın sarısı olan hamurları bir el süzgeciyle süzdürerek çıkarın. Kağıt havlu serilmiş tabağa çıkarıp fazla yağlarını emdirin. Hemen soğuk şerbete atıp 10 dakika kadar bekletin. Şerbetin içinden süzdürerek alın ve servis tabağına şekil vererek dizin. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 Türk kahve fincanı yoğurt
- 1 Türk kahve fincanı sıvıyağ
- 9-10 Türk kahve fincanı un
Şerbeti için
- 2,5 su bardağı su
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2 çay kaşığı limon suyu
Paylaş