Mutfakta yemek pişirmek bir laboratuvarda deney yapmaya çok benzer.
Her ikisinde de ölçü kapları, doğru oranda karıştırılması, bekletilmesi ve ısıtılması gereken malzemeler vardır ve ikisinde de işler karışırsa ortalığı bir yanık kokusu kaplar. Ben kimya mühendisi olduğum için mutfakta kullanılan kimi karışımların ya da maddelerin ne zaman nasıl etkileyeceğini de daha iyi biliyorum. Her ikisi de hamur kabartmak için kullanılan karbonat ve kabartma tozunun kimi tariflerde yalnızca biri bazen de ikisi birden verilir. Aslında her ikisi de karışımın içindeki maddelerle tepkimeye girerek hamurun içinde hava kabarcıkları oluşmasını sağlar, bu şekilde hamur pişerken kabarır. Karbonat, saf sodyum bikarbonattan oluşur ve karışımdaki yoğurt, meyve suyu gibi asitli sıvı maddelerle tepkimeye girer. Kabartma tozundaysa nişasta gibi tepkimeyi geciktirici maddeler vardır. Bu yüzden karbonat karışımlı hamurlar bekletilmeden fırınlanmalıdır. Kabartma tozuysa daha az etkili olduğu için miktar olarak daha fazla kullanılır. Karbonatın tepkimeye girmesi için yeterli miktarda asitli madde yoksa kekin tadı acılaşır, dikkatli olun ve fırının kapağını ilk 20 dakika sakın açmayın, kekiniz birdenbire sönmesin.
Elmalı bistrot pastası
10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Hamur için
250 gr bitkisel margarin
3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
İç harcı için
5 adet orta boy tatlı elma
3 yemek kaşığı tozşeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
4 çay kaşığı toz tarçın
Hamuru hazırlamak için, oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve pudra şekerini derin bir kaba koyun. Yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üçte ikisini, kenarlarını 2 santim yükselterek, 30-35 santim çapında yağlanmış bir kalıba yayın. Diğer taraftan, elmaları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Üzerine tozşeker ve çekilmiş ceviz içi ekleyin. Toz tarçını da serpiştirip karıştırın. Hazırladığınız bu elmalı karışımı hamurun üzerine yayın. Hamurun ayırdığınız üçte birlik kısmını uzun şeritler haline getirdikten sonra elmalı karışımın üzerine sepet örgüsü şeklinde yerleştirin. Pastayı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri hafif sararıncaya kadar, 35 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp üzerine pudra şekeri serpin ve ılık olarak servise sunun.
Garnitürlü sandviç
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
6-8 dilim tost ekmeği (kepekli ya da çavdarlı tost ekmeği de kullanabilirsiniz)
Sosu için
200 gr krem peynir (labne peynir de kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı mayonez
2 demet dereotu (incecik kıyılmış)
veya
1 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
2 tatlı kaşığı hardal
1 yemek kaşığı dolusu mayonez
veya
1 yemek kaşığı dolusu diyet mayonez
1 yemek kaşığı ketçap
2 yemek kaşığı dolusu krem peynir
Garnitür için
salam, jambon
dil peyniri, taze kaşar
salatalık, domates
Yukarıda sunduğumuz malzeme seçeneklerinden birini ya da birkaçını seçebilirsiniz. Sos malzemelerini küçük bir kasede çırpıp bir bıçak yardımıyla tost ya da sandviç ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Üzerlerine koymak için peynir, turşu, somon füme ya da salam gibi değişik malzemeler kullanabilirsiniz. İsterseniz sandviçleri üçgen şeklinde parçalara ayırarak da servis yapabilirsiniz.