Bazılarımız daha yemeğin tadına bile bakmadan tuzluğa uzanır ve bir güzel serperiz tabağımıza.
Sofra kurarken ilk götürdüğümüz şeylerden biri tuzdur. Sodyum ve klorürden oluşan tuz, yeteri kadar su almış bir metabolizmada oluşabilecek su eksikliğini giderebiliyor, kan basıncını ve asit oranını dengede tutuyor, vücudumuzdan, tehlikeli olan son maddeleri atmamızı sağlayan idrarın oluşmasına yardımcı oluyor. Ayrıca tuzda bulunan iyot, zeka geriliklerinin ve guatr hastalığının ortaya çıkmasının engellenmesinde rol oynuyor. Ancak iyot hem ışıktan hem de sıcaktan etkilenen bir madde. Bunun için uzmanlar, şeffaf ambalajda alınan tuzun güneş ışığından uzak, karanlık bir yerde saklanmasını ve yemeklere pişirildikten sonra tuz konulmasını öneriyorlar.
Uzmanlar aynı zamanda tuzu "üç zararlı beyaz"dan biri olarak nitelendiriyor. Aslında vücudumuzun günlük tuz ihtiyacı ortalama bir gram. Ama biz ihtiyacımızdan daha fazla tuz alıyoruz ve fazladan aldığımız tuz böbreklerimiz ve derimiz aracılığıyla vücudumuzdan atılıyor. Ancak tamamı atılamayan tuz kan basıncının artmasına neden oluyor. Yani tansiyonun yükselmesine... Yeryüzünün yaklaşık yedi milyon kilometrekaresinde bulunan tuzdan payımıza düşmesi gerekenin büyük kısmını zaten yediğimiz gıdalarla alıyoruz. Yani aslında tuzluklardan dökülen beyaz toplara çok az ihtiyacımız var. Yapmamız gereken, yavaş yavaş da olsa tükettiğimiz tuz miktarını azaltmak. Çünkü aşırı tuz tüketimi, sonradan telafi edemeyeceğimiz sonuçlar doğurabiliyor.
Sebzeli Çin böreği Miso
Malzeme listesi
á 2 adet hazır yufka
İç harcı için:
á 2 adet orta boy havuç
á 2 adet orta boy kabak
á 2 adet orta boy beyaz lahana yaprağı
á 1 paket soya filizi
á 2 adet taze yeşil soğan
á Yarım demet maydanoz
á 4 yemek kaşığı sıvıyağ
á 4-5 yemek kaşığı soya sosu
á 1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için;
á 1 su bardağı sıvıyağ
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Havuç ve kabakları kazıyıp yıkadıktan sonra rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyin. Lahana yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra, uzunlamasına dörde bölün ve ince ince doğrayın. Ayıklanmış yeşil soğan ve maydanozu incecik dilimleyin. Soya filizini de yıkayıp ortadan ikiye bölün ya da pırasayı kibrit çöpü formunda dilimleyin. 4 yemek kaşığı sıvıyağı geniş bir tavada ya da wok tavasında kızdırıp tüm sebzeleri tavaya aktarın. Sebzeleri yüksek ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-7 dakika kavurun. Karabiberi serpiştirip soya sosunu ekleyin. 1-2 dakika daha pişirdikten sonra diri haldeki sebzeleri ocaktan alın. Yufkaları tezgahın üzerine üst üste serip sekiz adet eşit üçgen parçaya bölün. Böylece toplam 16 adet üçgen parça elde etmiş olacaksınız. Yufka parçalarının uzun kenarına sebzeli harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyup sigara böreği gibi sarın. Hazırladığınız ince uzun börekleri bir tepside biriktirin. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp börekleri çevirerek, üzerleri altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Soya sosuyla ya da herhangi bir acılı sosla birlikte sıcak sıcak servise sunun.
Kuşburnu marmelatı ve golotu
Malzeme listesi
á 1 kg. taze ya da kurutulmuş kuşburnu meyvesi
á 5 litre su
á 1 kg tozşeker
á Nohut büyüklüğünde 5-6 adet limon tuzu
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Büyük bir barbunya fasulye ya da bir dut büyüklüğünde olan kuşburnuların saplarını ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Kuşburnuları büyük bir çelik tencereye ya da düdüklü tencereye koyup üzerine 3 litre suyu ekleyin. Orta ısılı ateşte meyveler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alıp suyunu süzün. Hafifçe ılık hale gelen kuşburnu meyvelerini ince delikli geniş bir tel süzgeçte bastıra bastıra ezin (meyvelerin pirinç tanesi büyüklüğünde olan çekirdekleri süzgeçte kalacak, özü yani etli kısmı ise alttaki kaba geçecektir). Elde ettiğiniz çekirdeksiz koyu boza kıvamındaki kuşburnu özünü orta boy çelik bir tencereye aktarın. Üzerine tozşekeri ve kalan 2 litre suyu ilave edip orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yine sık sık karıştırarak, suyu buharlaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Limon tuzunu da ilave edip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerindeki köpüğü káğıt peçete yardımıyla toplayın. Marmelatın soğumasını bekleyip temiz kavanozlara doldurun. Karanlık ve serin bir yerde bekletin.