PaylaÅŸ
Bugün Kadıköy’deki balık pazarından çıkıp kısa bir vapur yolculuğundan sonra Beşiktaş’a geçelim ve Beşiktaş’ın bundan yaklaşık üç yıl önce yenilenip güzelleştirilen balık pazarına uğrayalım dedim.
Evet, İstanbul’un en önemli, en merkezi semtlerinden Beşiktaş’ın balık pazarı 2009’un sonlarına kadar şimdiki görünümünde değildi.
Hatta semt halkından hijyeni ve şıklığıyla ilgili sıklıkla şikayet alınıyordu.
Balık pazarının bakımsız hali herkesi üzüyordu elbette.
Nihayet, pazar esnafı ve semt sakinlerinin isteği ve Belediye’nin desteğiyle Beşiktaş balık pazarı toparlandı ve bambaşka bir mekân oluşturulmaya çalışılarak bugünkü parlak ve canlı halini aldı.
Bütün balık pazarları gibi Beşiktaş’taki de bu iyileştirmeyi fazlasıyla hak ediyordu.
Çünkü balık pazarları, özellikle balık sezonlarında, semtlere canlılık ve renk verir, onları güzelleştirir.
Beşiktaş balık pazarında yapılan bu iyileştirme çalışması ödülsüz de kalmadı üstelik.
Tasarımı ve uygulaması Mimar Gökhan Avcıoğlu ve GAD Architecture tarafından yapılan Beşiktaş balık pazarı, mimarlık alanında dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture & Design / The International Architecture Awards 2012 kapsamında ödüllendirildi.
Projede emeği geçen herkesi kutluyor ve darısı iyileştirmeye ihtiyacı olan diğer semt ve balık pazarlarının başına diyorum.
Mastuva-Bingöl
Pirinci bol tuzlu kaynar suda yaklaşık 40-50 dakika kadar bekletin. Süzüp yıkadıktan sonra tekrar süzün ve orta boy bir tencereye aktarın.
Yoğurt ve suyu derin bir kaba aktarıp çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla çırparak ayran kıvamına getirin. Tuzu da serptikten sonra bu ayranı pirincin üzerine aktarın.
Yemeği orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısıp pirinç taneleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
20-25 dakika sonra muhallebi kıvamına gelen yemeği ocaktan alın.
Yemeği tencerenin kapağını açmadan 15-20 dakika dinlendirin.
Diğer taraftan yağı küçük bir tavada kızdırın. Pilavı servis tabağına ortasını çukurlaştıracak şekilde koyup tereyağını bu çukura ve pilavın üzerine aktarın.
Sıcak sıcak servise sunun.Â
Malzeme listesi
- 1 su bardağı pirinç (Çok su çekmeyen baldo pirinci kullanabilirsiniz.)
- 4 su bardağı tatlı yoğurt
(Katı kısmından kullanmanızı tavsiye ederim.)
- 4 su bardağı su
- 2 çay kaşığı tuz
- 50 gr tereyağı (katı yağ, sade yağ)
PaylaÅŸ