Beş vazgeçilmez

Dengeli ve iyi beslenme ile ilgili hepimiz bir şeyler biliyoruz. Gerek televizyon, gazete ve internet aracılığıyla duyduğumuz, okuduğumuz şeyler, gerekse çevremizde olup bitenlerden aldığımız tecrübeler bizi bu konuya yabancı olmaktan çıkarıyor.

Ayrıca, böyle önemli bir konuyla ilgili olarak algılarımızın da alabildiğine açık olduğunu söylemekte fayda var. Sağlıklı beslenme demek; şimdi sayacağımız besin gruplarının dengeli bir biçimde tüketilmesi demektir. Yani, yiyeceklerimizi besleyicilik değerleri bakımından beş ana grupta toplayabiliriz. Bu gruplardan ilki et ve bakliyat. Et ve bakliyat vücudumuzun protein, demir ve B vitamini ihtiyacını karşılar. Bu gruba dahil edebileceğimiz yiyecekler arasında kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve bakliyat grubundan; mercimek, kuru fasulye ve nohut vardır. Süt ve süt ürünlerini tüketerek, vücudumuzun kalsiyum ve fosfor açısından doymasını sağlayabiliriz. Yani bu mineralleri dengeli bir biçimde alabiliriz. Kalsiyumun kemik gelişimi için çok gerekli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak, kalsiyum ve fosforun vücut için vazgeçilmez bir görevi daha vardır. Bu görev de yediğimiz yiyeceklerde bulunan vücut için faydalı maddelerin emilmesini sağlamaktır. Peynir, süt, yoğurt, çökelek ve çoğumuzun bayılarak tükettiği sütlü tatlılar bu grubun temel yiyecekleridir.

Yediğimiz sebze ve meyvelerin dengeli ve bilinçli bir beslenme için önemi büyüktür. Çünkü, vücudumuz, C vitamini gereksinimini ağırlıklı olarak sebze ve meyveden karşılar. Bu açıdan zengin olan sebze ve meyvelerin başında ıspanak, lahana, kabak, elma, armut gelir. Dengeli beslenme için bir başka önemli grup da yağ ve şekerdir. Aslında bizler yemeklerimize eklediğimiz yağ, şeker, salça ve baharatları lezzet vermeleri için kullanırız genellikle. Ancak, yağ ve şekerin aynı zamanda vücudumuzun benzini olduğunu yani, vücudumuza gerekli olan enerjinin önemli bir kısmını yağ ve şekerden aldığımızı unutmamalıyız. Unutmamamız gereken bir başka nokta da, yağ ve şekerin gereğinden fazla tüketildiğinde fazla kiloya neden olduğudur. Tahılları dengeli bir şekilde tüketmek, hem B vitamini ihtiyacımızı hem de günlük enerji gereksinimimizin büyük bir kısmını karşılamamızı sağlar. Bu grubun başlıca temsilcileri pirinç, şehriye, irmiktir.

Pilavlı bıldırcın kızartması

6 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

3 adet bıldırcın

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kekik

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Diğer taraftan, bıldırcınları yıkayıp süzün. 1 yemek kaşığı tereyağını tencerede eritip bıldırcınları tencerenin kapağı kapalı vaziyette, ara sıra çevirerek kızartın. Kekik, karabiber, tuz ve 4 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte 40-45 dakika kadar pişirin. 1 yemek kaşığı tereyağını başka bir tencerede eritip üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyerek şeffaflaşıncaya kadar, 7-8 dakika kavurun. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak bıldırcın suyu aktarıp tuz serpiştirin. Kısık ateşte pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Pilavı en az 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis tabağına alın. Üzerine bıldırcınları yerleştirip ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

Kremalı sebzeli kelebek makarna

Malzeme listesi

1 paket kelebek makarna

3 çorba kaşığı zeytinyağı

2 diş sarmısak

1 adet orta boy kabak

1 adet orta boy havuç

1 su bardağı haşlanmış bezelye

1 su bardağı makarnanın haşlama suyu

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 kutu hazır süt kreması

(200 mililitrelik ufak kutular)

Kabak ve havucu soyduktan sonra boylamasına dörde bölüp, tavla zarı şeklinde küp küp doğrayın. Sarmısakları ise çok incecik doğrayın bir kenarda bekletin. Bu arada makarnayı 15-16 bardak tuzlu ve kaynar suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Ama haşlanan makarnanın suyundan bir su bardağı kadarını ayırın. Öte yandan orta boy bir tavaya zeytinyağını koyup kızdırın. Çok ince kıyılmış sarmısaklarla havuçları ekleyin. Bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, orta ateşte 3-4 dakika kavurun. Hemen kabakları ve haşlanmış bezelyeyi ilave edip, 2-3 dakika daha kavurduktan sonra makarna suyunu katın. Tuz ve karabiberinide serpiştirdikten sonra orta ateşte 5 dakika daha kaynayıncaya dek sebzeleri pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz kremayı sebzelerin üzerine aktarın. Yaklaşık 4-5 dakika daha kremalı sosu pişirip ocaktan alın ve haşlanmış makarnalarla karıştırın. Üzerine isterseniz tane karabiberi çekerek ekleyin, sıcak olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları