Paylaş
Asıl mesleği berberlik olan Ali Baba, Balkan göçmenidir ve daha sonra meyhaneye dönen mekan da onun berber dükkanıdır.
Rum rakıcılar bir gün Ali’nin berber dükkanına giderler ve bahçedeki çınar ağacının altında rakı içmek için izin isterler. Ali Baba da kıramayıp izin verir.
Sonraki günlerde bu rakı fasılları tekrarlanır. Bu içki alemlerine Ali Baba’nın içki yanına verdiği yemekler de eşlik etmeye başlar ve Ali Baba 1920’de Alem Kır Gazinosu adıyla mekanı meyhaneye çevirir. Ama pek kimse mekanı bu isimle tanımaz. Çoğu sanatçı olan müdavimler, mekanı sahibinin ismiyle anar, yani “Ali Baba Lokantası” der. 1972’de Ali Baba vefat edince, varisleri lokantaya onun adını verirler. 1990’lardan sonraysa lokanta sosyetenin en sevdiği mekanlardan biri olur.
Kaynak: Rakı Ansiklopedisi
CEVİZLİ KISIR SALATASI (ORTA ANADOLU)
Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede ısıtıp üzerine incecik doğranmış soğanları ekleyin. Orta ısılı ateşte, karıştırarak 5 dakika kavurun.
Sıcak suyla yıkayıp süzdüğünüz bulguru aktardıktan sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun.
Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin.
Yeşil soğanları, taze nane yapraklarını ve maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın ve tencerede pişen bulgurun üzerine ekleyin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpip iyice karıştırın.
Son olarak
dövülmüş ceviz içini ve nar ekşisini ilave edip tekrar karıştırın. Soğuk olarak servise sunun.
İsterseniz üzerine sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Malzeme listesi
- 2 su bardağı ince (köftelik) bulgur
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 5 adet (sap) taze yeşil soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze nane
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
Ayrıca;
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
8 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Paylaş