Ben Gazianteplileri çok sevdim

Yazının başlığını sakın yanlış anlamayın. Ben Gazianteplilerle yeni tanışmadım.

Haberin Devamı

Çocukluğumdan beri pek çok Antepli tanıdım, onlarla ahbaplık ve arkadaşlık ettim. Nedendir bilinmez, Anadolu’ nun bu kahraman kentine her gittiğimde insanlarını daha çok sevip daha çok taktir ediyorum.
Her şeyden önce, bir yemek kültür yazarı olarak, Gaziantep için bir “gurme şehri” diyebilirim. Şehre gittiğinizde çocuk ve erkekler de dahil yediden yetmişe herkesle  yemek hakkında konuşup tartışabilirsiniz. Düşünün bir kere, bir şehir var ve orada yaşayan hemen herkesin yemekle ilgili söyleyeceği bir söz ya da anlatacağı bir anı var. Gaziantep’te olduğum sürece elimdeki kalemi ve defteri hiç bırakmadan  baharatçılar çarşısını, külekçiler çarşısını, elmacılar pazarını, bakırcı dükkanlarını ve lokantaları tek tek dolaştım. Hanlar, arastalar, bedestenler arasında kendimi kaybettim. Gaziantep benim gibi bir yemek avcısı, kaşifin arayıp da bulamayacağı bir define adası niteliği taşıyordu.
Son yıllarda Gaziantep’in çehresini değiştiren, onu bir müzeler kenti haline getiren ve insanlara kentlilik bilincini aşılamaya çalışan çok değerli Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in başkanlığındaki ekibi ise takdirle karşılıyorum. Aynı ekip Gaziantep mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak için de canla başla çalışıyor. Çünkü onlar da bir ülkenin kültürünün zamanla değişebileceğinin hatta ve hatta yozlaşabileceğinin ama mutfak kültürünün aynı kalacağının farkındalar. Bu yüzden de bir “marka şehir” olabilme yolunda ilerlerken, o topraklarda yaşamış olan halklarının bugüne kalan kültürünün farkındalar. Bakın çok değerli  bir beyefendi olan Ali İhsan Göğüş neler diyor: “Antep halkı Pazar günleri pikniğe çıkar. Bizim kadar pikniği seven herhalde yoktur. Bir gün önceden hazırlıklar yapılmaya başlanır.
İki eli kanda olsa da pikniğe gider. Kebaplar pişirilip dolmalar hazırlanmıştır. Kaymak geceden çalınır, sabaha tutması sağlanır. Kaymak ekmeği de fırında ayrıca pişer.
Bu ekmek kalın ve yuvarlak bir ekmektir.
Üzerine kaymak sürülür, balla şekerle yenir. Hiçbir yemek hileli yapılmaz. Yuvalamayı konu komşu bir araya gelerek eğlenceyle yapar.”
Aman siz de çok dikkatli olun ve bir Antepliyle konuşurken sakın yuvalamaya çorba, Antepfıstığına şamfıstığı demeyin.

Pirinçli içliköfte

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Köfte için;
· 1 su bardağı kavrulmuş kıyma
· 2 su bardağı pirinç
· 2 adet yumurtanın beyazı
· 1 su bardağı un
· 2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
· 1 su bardağı sıvıyağ
Sosu için;
· 6 adet orta boy domates
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 yemek kaşığı sirke
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

8 kişilik

Haz›rlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Haberin Devamı

Yapılışı: Sosu hazırlamak için; sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırıp rendelenmiş kuru soğanı 2 dakika kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş domates, tuz ve karabiberi ekleyip, 15 dakika pişirin. Üzerine  1 tatlı kaşığı sirke ilave edip, ocaktan alın. Köfteyi hazırlamak için bir tencereye 6 su bardağı su ve tuz koyun. Su kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci ekleyip iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzdükten sonra üzerine soğuk su tutup süzün.
Pirinci yoğurma kabına aktarıp 1 su bardağı un ve tuz ilave ederek karıştırın. Yumurta aklarını da ekledikten sonra karıştırıp hamuru hazırlayın. 10 dakika bekletin. Pirinç hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi suya batırarak yuvarlayın. İşaret parmağınızla tıpkı içliköfte yapar gibi orta kısmını açıp inceltin. Ortalarına kavrulmuş kıymadan 1 tatlı kaşığı kadar koyup kapatın. Sıvıyağı kızdırıp pirinç köfteleri bu yağda tavayı sallayarak kızartın. Sosu tabağa yayıp, üzerine köfteleri koyun. Doğranmış dereotuyla süsleyerek servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları