Bayramların vazgeçilmezi

Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezlerinden biridir tadına doyamadığımız, kokusuyla bizi kendine esir eden; kakao ve şekerin muhteşem bileşimi...

Haberin Devamı

ıyi bir çikolata kendini rengi, kokusu, parlaklığı ve kadifemsi dokusu ile belli eder. Ne çok acı ne de çok tatlıdır. Kırıldığında kenarı düz olur ve kırılma sesi duyulur. Ağızda kolayca erir ve dil çikolata üzerinde hiç pürüz hissetmez.
Gelelim bayramların simgesi haline gelmiş olan çikolatanın faydalarına...
Yıllardır çikolatanın yararından çok zararı olduğu konusunda uyarıldık. Kilo yapma özelliğini gözardı edecek olursak, çikolata aslında her derde deva. Son yıllarda yapılan araştırmalar, bu muhteşem tatlının sayısız faydası olduğunu ortaya koyuyor. ınanamayacaksınız ama dişleri çürütmediği, tam aksine çürümeyi engellediği de söylenenler arasında.
Her çikolata yediğimizde kendimizi daha mutlu hissettiğimiz ise kanıtlanmış bir gerçek. Buna içindeki ‘teobramin’ denilen bir madde neden oluyor, sinir sistemimizi uyarıcı bir etkisi var. Bunun sonucunda kendimizi mutlu hissetmemizi sağlayan endorfin salgılanıyor.
Aslında çikolata da sigara ve alkol gibi alışkanlık yapıyor ama bunun kalori dışında bir zararı yok. Çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkarıyor, beyni rahatlatıp, gevşetiyor ve mutluluk veriyor. Belki de bu mutluluk verici özelliği yüzünden bayramlar çikolatasız edemiyor, siz ne dersiniz?

ZEYTıNLı HAVUÇLU ÇÖREK

Haberin Devamı

·  3,5 su bardağı un
·  3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·  1 su bardağı yoğurt
·  1 çay bardağı eritilip ılıtılmış margarin
·  1 çay bardağı siyah zeytin (çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş)
·  1 adet küçük boy  kuru soğan
·  1 adet orta boy havuç
·  1 çay kaşığı tuz, karabiber
·  2 çay kaşığı karbonat
Üzeri için;
·  2 adet yumurtanın sarısı

YAPILIŞI: Havucun üzerini kazıyıp rendenin iri gözünde rendeledikten sonra derin bir kaba aktarın. Çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğradığınız zeytinleri de ilave edin. Üzerine incecik doğradığınız soğanı ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin. Eritip ılıttığınız margarin ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları da zeytinli karışıma ekleyin.
Yoğurdun susuz kısmından aldığınız 1 su bardağını ve karbonatı da aktarıp unu da azar azar ilave ederek biraz cıvık kıvamlı, hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabını sıvıyağla yağlayın. Elinizi de sıvıyağla yağlayarak hamurdan parçalar koparıp kalıbın içine bastırarak yerleştirin. Elinizi sık sık yağlarsanız hamurun elinize yapışmasını engelleyebilirsiniz.
Son olarak kalıptaki hamurun üzerini elinizle düzeltip bir kasede çırptığınız yumurta sarılarını hamurun üzerine yine elinizle sürün. ısterseniz yumurta sarısının üzerine susam ya da çörek otu da serpiştirebilirsiniz.
5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dakika, üzeri hafif kahverengiye dönünceye kadar pişirip çıkarın. Soğuyunca dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları